Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harker: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά το 2017 - Προσωρινή η αποδυνάμωση του πληθωρισμού

Harker: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά το 2017 - Προσωρινή η αποδυνάμωση του πληθωρισμού
Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψουν οι τιμές προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ για μία ακόμη φορά το 2017, καθώς η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι πιθανό να είναι προσωρινή, δήλωσε σήμερα (27/6/2017) ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, αν και προέβλεψε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψουν οι τιμές προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
«Επιμένω στην προοπτική μου ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο Harker στο European Economics and Financial Centre του Λονδίνου, σύμφωνα με την προετοιμασμένη ομιλία του.
«Στην περίπτωση του πληθωρισμού, βλέπω τους παράγοντες που ασκούν καθοδικές πιέσεις ως προσωρινούς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια.
Ωστόσο, ο Harker μετατόπισε την πρόβλεψη για την ανάκαμψη του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% στις αρχές του 2018, από τα τέλη του 2017 που προέβλεπε προηγουμένως.
«Υποστηρίζω ακόμα τη συνεχιζόμενη σταδιακή κατάργηση των μέτρων τόνωσης», δήλωσε ο Harker.
«Εξακολουθώ να βλέπω μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων ως κατάλληλη για το 2017», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την οικονομία των ΗΠΑ, ο Harker προέβλεψε έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2017.
Ωστόσο, ο Harker τόνισε πως η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσει τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων της αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται.
«Η πρόβλεψή μου είναι να σταματήσουμε φέτος την επανεπένδυση (των κερδών των ομολόγων) και ενδεχομένως να αυξήσουμε μία ακόμη φορά τα επιτόκια, αλλά εάν αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να συνεχίζει να επιδεινώνεται... τότε θα το ξανασκεφτόμουν», δήλωσε ο Harker.
«Αλλά και πάλι, δεν θέλω να διαρκέσει μερικούς μήνες ως μακροπρόθεσμη τάση.
Θα δούμε πώς ξεδιπλώνεται - η δυναμική του πληθωρισμού είναι πολύπλοκη και δεν νομίζω ότι κάποιος την καταλαβαίνει πλήρως στο αμερικανικό πλαίσιο», πρόσθεσε.
«Έχουμε ενδυναμώσει την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά και αρχίζετε να βλέπετε κάποια σημάδια αυτού, που θα υποστήριζαν ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να κινηθεί υψηλότερα παρά χαμηλότερα, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε αυτούς τους αδύναμους αριθμούς», συνέχισε ο Harker.
Ο Harker δήλωσε επίσης ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα εξακολουθεί να είναι «ευνοϊκή» με μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed αναφέρθηκε στο δολάριο, τονίζοντας πως οι κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος δεν συνιστούν μεγάλη ανησυχία.
«Το δολάριο σε αυτό το σημείο δεν βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των κινδύνων που με ανησυχούν», δήλωσε ο Harker.
«Είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, αλλά δεν το θεωρώ πολύ προβληματικό σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης