Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Οι τράπεζες είναι «πολύ πιο ισχυρές» - Απίθανη μια άλλη χρηματοοικονομική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής μας

Yellen: Οι τράπεζες είναι «πολύ πιο ισχυρές» - Απίθανη μια άλλη χρηματοοικονομική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής μας
Νομίζω ότι το σύστημα είναι πολύ πιο ασφαλές και πιο υγιές, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Οι τράπεζες είναι «πολύ πιο ισχυρές», με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, τονίζοντας ότι μια χρηματοοικονομική κρίση σαν και αυτή του 2008 δεν είναι πιθανό να συμβεί «κατά τη διάρκεια της ζωής μας».
Μιλώντας στο Λονδίνο μαζί με τον πρόεδρο της Βρετανικής Ακαδημίας Λόρδο Nicholas Stern, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι η Fed έχει μάθει από τα διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει φέρει σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Οι αμερικανικές τράπεζες πέρασαν την περασμένη εβδομάδα τον πρώτο γύρο των stress tests της Fed, δείχνοντας πώς θα ανταποκρίνονταν σε ένα δυσμενές σενάριο, όπως ένα ποσοστό ανεργίας στο 10% και αναταραχές στη στεγαστική αγορά και στο εταιρικό χρέος.
«Νομίζω ότι το κοινό μπορεί να δει ότι οι κεφαλαιακές θέσεις των μεγάλων τραπεζών είναι πολύ ισχυρότερες φέτος», δήλωσε η Yellen.
«Όλες οι επιχειρήσεις πέρασαν τα ποσοτικά τμήματα των stress tests», πρόσθεσε η ίδια.
Η Yellen έκανε επίσης μια τολμηρή πρόβλεψη: ότι μια άλλη χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ξέσπασε το 2008 δεν είναι πιθανή «κατά τη διάρκεια της ζωής μας».
«Νομίζω ότι το σύστημα είναι πολύ πιο ασφαλές και πιο υγιές», δήλωσε.
«Κάνουμε πολύ περισσότερα για να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που ίσως να μην είναι άμεσα εμφανείς, εξετάζοντας στις γωνίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν υπόκεινται σε ρύθμιση, εκτός αυτών των περιοχών, προκειμένου να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που μπορεί να αναδυθούν», συνέχισε η κεντρική τραπεζίτης.
Η Yellen τόνισε επίσης ότι ακόμα κι αν η ανεργία μειώνεται, κάτω από το επίπεδο που συνάδελφοί της στη Fed βλέπουν ως βιώσιμο, ο πληθωρισμός συνεχίζει να διαμορφώνεται κάτω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί.
Η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ τόνισε ότι η Fed θεωρεί κατάλληλη μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα «προτίθεται πολύ σταδιακά και προβλέψιμα να μειώσει τον ισολογισμό της».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστέψουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά καθώς επαναφέρουμε την πολιτική σε φυσιολογικά επίπεδα».
Η πρόεδρος της Fed ανέφερε ακόμη ότι πολλές αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν προηγουμένως, όντας λιγότερο ευάλωτες σε παράπλευρες συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης