Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Το πετρέλαιο θα πραγματοποιήσει ράλι +20% πριν το τέλος του 2017

UBS: Το πετρέλαιο θα πραγματοποιήσει ράλι +20% πριν το τέλος του 2017
Ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας, Giovanni Staunovo, τονίζει ότι κατά το τρίτο τρίμηνο θα σημειωθεί μεγάλη μείωση στα παγκόσμια αποθέματα
Το πετρέλαιο ετοιμάζεται για ένα μεγάλο ράλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS, Giobanni Staunovo, καθώς η αγορά θα αρχίσει τελικά να παρουσιάζει έλλειμμα στα παγκόσμια αποθέματα.
Συγκεκριμένα, ο Staunovo εκτιμά ότι το Brent θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο της τάξεως του +20%, φτάνοντας στα 60 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αργό θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά +23%, με την τιμή του να αγγίζει τα 58 δολ. ανά βαρέλι.
«Προφανώς αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ μακρυνό, ωστόσο κατά την άποψή μου η αγορά έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος», υπογραμμίζει ο αναλυτής της UBS, ο οποίος διευκρινίζει ότι η πρόβλεψή του βασίζεται στη σχέση μεταξύ αποθεμάτων και τιμών.
«Η άνοδος της προσφοράς θα υστερεί σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα παγκόσμια αποθέματα», τονίζει ο Staunovo, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «ιστορικά έχουμε δει μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ της δυναμικής των αποθεμάτων και της δυναμικής των τιμών».
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, καθώς σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, κατά το δεύτερο τρίμηνο η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά, και το εν λόγω έλλειμμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Σε ότι αφορά την αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία επισκιάζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ, ο Staunovo εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι «εάν οι αγορές εκτός ΗΠΑ καταγράφουν ήδη έλλειμμα, εφόσον μιλάμε για παγκόσμια αγορα, η εν λόγω εξέλιξη θα επηρεάσει επίσης και τις ΗΠΑ».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός της πτώσης που καταγράφηκε στις αμερικανικές εξέδρες εξορύξεων, τονίζοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι ίσως η χώρα παρουσιάζει προλήματα στο να παράγει σε τόσο χαμηλές τιμές.
Πέραν της αμερικανικής παραγωγής, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, κατά τον αναλυτή της UBS, είναι η ανοδική πορεία στην παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας και της Λιβύης, οι οποίες αν και είναι μέλη του ΟΠΕΚ, έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία του Οργανισμού για τις περικοπές.
«Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να καταλήξει με έναν μηχανισμό ώστε κάθε φορά που αυτές οι δύο χώρες ξεπερνάνε ένα συγκεκριμένα όριο, θα σημειώνεται περικοπή στην παραγωγή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Staunovo, προσθέτοντας ότι «αυτό που μετράει για την αγορά είναι ο συνολικός όγκος παραγωγής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης