Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Fed για το πότε θα συρρικνωθεί ο ισολογισμός – Ομοφωνία στην αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο 2017

Διχασμένη η Fed για το πότε θα συρρικνωθεί ο ισολογισμός – Ομοφωνία στην αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο 2017
Η Τράπεζα έχει προαναγγείλει ότι το σχέδιο για τη συρρίκνωση του ισολογισμού θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο...
Η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) εμφανίστηκε διχασμένη για το πότε θα αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, όπως απορρέει από τα πρακτικά της συνεδρίασης το διήμερο 13-14 Ιουνίου 2017, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Ιουλίου.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει προαναγγείλει ότι το σχέδιο για τη συρρίκνωση του ισολογισμού θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της FOMC τόνισαν ότι είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας η όλη διαδικασία να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος, ενώ οι περισσότεροι έκριναν πως πρέπει αυτό να γίνει «σε δύο μήνες».
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα πρακτικά είναι ότι η FOMC, με βάση τα οικονομικά μεγέθη που απορρέουν από τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Fed, καθίσταται δυνατή η περαιτέρω αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης μέσα στο 2017, κάτι που μεταφράζεται σε απόφαση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Επίσης, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας δεν αποθαρρύνθηκαν από την πρόσφατη υποχώρηση στα επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία και καθορίζουν κατά πολύ την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα όλοι να στηρίξουν την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, εκτός από έναν που τόνισε πως πρέπει πρώτα να καταγράφει περαιτέρω ενίσχυση στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Fed αύξησε το εύρος των βασικών της επιτοκίων στο 1% - 1,25%, ενώ ανακοίνωσε πως θα προβεί σε ακόμη μια αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2017.
Τα βασικά επιτόκια της Fed ενισχύονται για τρίτη φορά από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Donald Trump.
Κατά την FOMC, τότε, οι αποφάσεις της οποίας βασίστηκαν στα μακροοικονομικά στοιχεία του Μαΐου για τις Η.Π.Α., η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα να επιταχύνει.
Ο βασικός πληθωρισμός ωστόσο, σε βάση 12 μηνών, μειώθηκε πρόσφατα -αν και οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις παραμένουν σταθερές.
Η Fed ανακοίνωσε επίσης την 14η Ιουνίου τα σχέδιά της να συρρικνώσει τον ισολογισμό της μέσα στο 2017.
Σήμερα διαμορφώνεται στα 4,5 τρισ. δολάρια.
Τα μέλη της FOMC που ψήφισαν για την επιτοκιακή αύξηση είναι οι: Janet L. Yellen, Chair, William C. Dudley, Vice Chairman, Lael Brainard;, Charles L. Evans, Stanley Fischer, Patrick Harker, Robert S. Kaplan και Jerome H. Powell. Κατά ψήφιε ο Neel Kashkari.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης