Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μείωση στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το β' 3μηνο 2017 – Διαμορφώθηκαν σστα 1,01 τρισ. δολάρια

Moody's: Μείωση στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το β' 3μηνο 2017 – Διαμορφώθηκαν σστα 1,01 τρισ. δολάρια
Οι ευρωπαϊκές εκδόσεις ήταν κατά 9% χαμηλότερες κατά την ίδια περίοδο, λόγω της παρατεταμένης εξασθένησης της δραστηριότητας από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς
Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά 6% το β' 3μηνο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με το συνολικό ποσό έκδοσης να διαμορφώνεται στα 1,01 τρισ. δολάρια, μειωμένο κατά 11%, σύμφωνα με την έκθεση της Moody's που βασίζεται σε στοιχεία της Dealogic.
Η πτώση κατά τη διάρκεια του έτους ήταν αποτέλεσμα της μικρότερης δραστηριότητας των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, καθώς και της παρατεταμένης σιωπηρής έκδοσης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σημειώβνοντας ότι στη Βόρειο Αμερική η μείωση των εκδόσεων από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κατά 15%, αντιστάθμισε τις αυξημένες εκδόσεις από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της προσφοράς κατά 6% –σε ετήσια βάση.
Οι ευρωπαϊκές εκδόσεις ήταν κατά 9% χαμηλότερες κατά την ίδια περίοδο, λόγω της παρατεταμένης εξασθένησης της δραστηριότητας από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς –μείωσαν την προσφορά νέων ομολόγων κατά 18% σε ετήσια βάση–, ενώ ο όγκος των εκδόσεων από τις μη χρηματοπιστωτικές παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.
Η αδύναμη έκδοση από οντότητες που σχετίζονται με το real estate και οι υψηλότερες αποδόσεις από εκδόσεις μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην Κίνα, μείωσαν τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων κατά 21% το β' 3μηνο του 2017, σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, η έντονη δυναμική των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (21%) οδήγησε εν τέλειε σε αύξηση κατά 1% των εκδόσεων στη χώρα.

Fitch: Στα 9,5 τρισ. δολάρια αυξήθηκαν τα ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, παγκοσμίως

Στα 9,5 τρις δολάρια αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος (εταιρικό και μη) με αρνητικά επιτόκια μέχρι τις 31 Μαΐου 2017, σε σχέση με την ακριβώς προηγουμένη μέτρηση την 1η Μαρτίου του ιδίου έτους που ήταν 8,6 τρις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ο οίκος απέδιδε την αύξηση στην μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις γαλλικές εκλογές, αλλά και το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο.
Η αυξημένη ανησυχία στην αγορά ομολόγων που σχετιζόταν με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές προκάλεσε αύξηση των αποδόσεων στο κρατικό γαλλικό χρέος, νωρίτερα μέσα στο 2017.
Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν πριν και μετά τη νίκη του Emmanuel Macron.
Ως αποτέλεσμα, το ποσό των κρατικών χρεωστικών τίτλων με αρνητικό επιτόκιο που εκκρεμούσαν στη Γαλλία αυξήθηκε σε 1 τρις, από 750 δις δολάρια την 1η Μαρτίου, σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
Το ποσό χρέους με αρνητική απόδοση συρρικνωνόταν από τον Νοέμβριο του 2016, φθάνοντας στο χαμηλό (με βάση τις μετρήσεις της Fitch) των 8,6 τρις δολαρίων.
Οι υψηλότερες αποδόσεις έχουν ανακουφίσει κατά κάποιον τρόπο τους επενδυτές, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς οι αποδόσεις σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται ακόμη κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης