Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε προσωρινή εφαρμογή η CETA από τις 21 Σεπτεμβρίου – Τι ανέφεραν Juncker και Trudeau

Σε προσωρινή εφαρμογή η CETA από τις 21 Σεπτεμβρίου – Τι ανέφεραν Juncker και Trudeau
Σε πλήρη ισχύ θα τεθεί η συμφωνία  μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των μελών της ΕΕ
Aπό τις 21 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η προσωρινή εφαρμογή της  συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές με κοινή ανακοίνωσή τους χθες, Σάββατο 8/7.
Την ημερομηνία αυτή συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, στο Αμβούργο, καθώς συμμετείχαν στη σύνοδο της G20, ενώ σε πλήρη ισχύ θα τεθεί η συμφωνία  μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των μελών της ΕΕ, ήτοι 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Σύμφωνα με τη CETA, θα αρθεί το 99% των τελωνειακών δασμών με τον Καναδά και θα ενισχυθεί κατά 25% το εμπόριο της ΕΕ με τη χώρα.
Πάντως, η επιλογή της 21ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των δυο πλευρών, θα επιτρέψει «να έχουν ληφθεί ως τότε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της».
Σημειώνεται ότι ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau πρότεινε στον πρόεδροςτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό» και μάλιστα σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι η CETA «θα εφαρμόζεται κατά 98%" από τις 21 Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».
Οι δυο πλευρές ανέφεραν πως «είναι σημαντικό που επιχειρήσεις και οι πολίτες μας, που είναι οι πραγματικοί νικητές της συμφωνίας αυτής, θα αρχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά της χωρίς καθυστέρηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης