Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα bail outs των ιταλικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτα μετά τους νέους κανόνες της ΕΕ

UBS: Τα bail outs των ιταλικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτα μετά τους νέους κανόνες της ΕΕ
Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας αγωνίζεται εδώ και χρόνια υπό το βάρος των κόκκινων δανείων
Η κρατική διάσωση (bailout) των κρατικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτη λόγω των νέων κανόνων σχετικά με τα bail ins από τις ευρωπαϊκές αρχές που θα είχαν επηρεάσει τους μικροεπενδυτές της χώρας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti.
«Όχι, (η κρατική διάσωση) δεν θα έπρεπε να συμβεί με εκείνον τον τρόπο, αλλά ήταν σχεδόν αναπόφευκτη εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα ομόλογα που θα περιλαμβάνονταν στο bail in, ομόλογα πολύ υψηλού ρίσκου, βρίσκονται στα χέρια μικροεπενδυτών» δήλωσε στο CNBC ο Ermotti.
Το bail in είναι η εναλλακτική λύση για το bail out, τη χρήση δηλ. των κρατικών κεφαλαίων ως βοήθεια για μια προβληματική τράπεζα.
Σε αυτή την περίπτωση η διάσωσης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος γίνεται όταν πιστωτές και καταθέτες υποστούν απώλειες στις συμμετοχές τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νέους κανόνες οι οποίοι επέλεξαν τη χρήση εγγυήσεων έπειτα από πολλά χρόνια κρατικών διασώσεων μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη που έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση του φορολογούμενους.
Ωστόσο, αυτό το νέο καθεστώς εγκυμονεί μεγάλους πολιτικούς κινδύνους, κυρίως στην Ιταλία, όπου τα ομόλογα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ένα δημοφιλές asset για τους μικροεπενδυτές.
«Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος απόφαση να επιτραπεί να συμβεί αυτό πριν από μερικά χρόνια.
Οπότε, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο, αλλά από πολιτική και κοινωνική άποψη δεν ήταν αποδεκτό κατά τη γνώμη μου οι μικροομολογιούχοι να υποστούν bail in» πρόσθεσε ο Ermotti.
Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας αγωνίζεται εδώ και χρόνια υπό το βάρος των κόκκινων δανείων και οι υπερασπιστές των bail outs λένε ότι ο ευρύτερος στόχος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του συστημικού κινδύνου επικυρώνει την απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης