Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων της Νορβηγίας - Κίνδυνος διόρθωσης

ΔΝΤ: Κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων της Νορβηγίας - Κίνδυνος διόρθωσης
Οι νορβηγικές αρχές έχουν ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης κρίσης στην αγορά κατοικιών
Σε «ράλι» βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές στην αγορά ακινήτων της Νορβηγίας, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την κατακόρυφη αύξηση να ξεπερνά ακόμη και τη διεθνή τάση από το 1990, οπότε και οι τιμές παγκοσμίως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Όπως σημειώνει το Ταμείο, επικεφαλής του οποίου είναι η κα Chtisine Lagarde, η παραπάνω εξέλιξη έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά το χρέος των νοικοκυριών της σκανδιναβικής χώρας των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια που επικρατούν.
«Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ότι μια μεγάλη διόρθωση στις τιμές των κατοικιών, για παράδειγμα από μία επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών εσόδων, ανάσχεση της τάσης ή αυξήσεις των επιτοκίων, θα μπορούσε να αποδυναμωθούν τα οικονομικά των νοικοκυριών και να μειωθεί η ιδιωτική ζήτηση.
Οι νορβηγικές αρχές έχουν ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης κρίσης στην αγορά κατοικιών, όπως η απαίτηση από τις τράπεζες να κρατούν περισσότερα κεφάλαια και να θεσπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς υποθηκών.
Ωστόσο, ίσως χρειαστούν περισσότερα για την ενίσχυση των τρωτών σημείων στον τομέα της στέγασης.
Οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια όσον αφορά τους δείκτες δανείων ως προς την αξία, υψηλότερους συντελεστές στάθμισης των στεγαστικών δανείων και μείωση του εύρους των τραπεζών που παρεκκλίνουν από τους κανονισμούς για τα ενυπόθηκα δάνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Μακροπρόθεσμα, σημειώνεται, η ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας ευρύτερα να αντέξουν τους κραδασμούς στην αγορά ακινήτων θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση των φορολογικών κινήτρων για τη στέγαση, οι χαλαροί περιορισμοί στη νέα κατασκευή ακινήτων και η ανάπτυξη της αγοράς ενοικίασης.

Έρχεται διεθνής διόρθωση στις τιμές των ακινήτων, ειδικά σε Καναδά, Βρετανία και Σουηδία

Στις αρχές του έτους, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολύ υψηλές τιμές που παρατηρούνται στην ακίνητη περιουσία.
Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία (στο Λονδίνο συγκεκριμένα), τον Καναδά και την Σουηδία.
Για τις δύο τελευταίες, ο Ο.Ο.Σ.Α. σχολίαζε πως οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές δεν συνδυάζονται με μία σταθερή και συνεπή αγορά «ακινήτων».
Όπως εκτιμά, το 2017 ίσως χαρακτηριστεί από μία διόρθωση για τις τιμές ακίνητης περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη βρετανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ότι η διόρθωση λαμβάνει ήδη χώρα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος την 23η Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης