Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επεκτείνεται η πρόσβαση στις αγορές για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ – Εξαίρεση η Ιταλία

Moody's: Επεκτείνεται η πρόσβαση στις αγορές για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ – Εξαίρεση η Ιταλία
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι παραπάνω χώρες θα δανειστούν συνολικά περί τα 168 δισ. ευρώ –ετησίως– την περίοδο 2017-2019 από τις αγορές
Η πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο για τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. –Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία– με εξαίρεση την Ιταλία, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Moody's, η οποία αναμένει συνέχεια της τάσης και μέχρι το τέλος του 2019.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι παραπάνω χώρες θα δανειστούν συνολικά περί τα 168 δισ. ευρώ –ετησίως– την περίοδο 2017 – 2019 από τις αγορές, λίγο χαμηλότερα από τα 172 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το περασμένο έτος.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθούν στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως για να αντισταθμίσουν τις σταθερές ή μειούμενες κρατικές μεταβιβάσεις, ενώ στη Γερμανία αναμένουμε συνεχή μείωση λόγω της έντονης αύξησης των φορολογικών εσόδων και των αυτοεπιβαλλόμενων ελλειμμάτων.
Η Ισπανία και η Ιταλία εμφανίζουν μια πιο σταθερή κατάσταση κατά την ίδια περίοδο, με τη βοήθεια της συνεχιζόμενης διαδικασίας εξυγίανσης των εγχώριων οικονομικών», σημειώνεται στην έκθεση.
Η Moody's αναφέρει ότι, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι χώρες δεν έχουν αλλάξει τις στρατηγικές χρηματοδότησής τους, καθώς αναμένουν να συνεχιστεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Στη Γερμανία, η Moody's αναμένει μείωση των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών το 2018-19, μεταξύ 67 και 70 δισ. ευρώ, καθώς οι κρατίδια προσαρμόζονται στην εθνική νομοθεσία που απαιτεί την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από το 2020.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται οι τοπικές κυβερνήσεις να απαιτήσουν χρηματοδότηση ύψους περίπου 4,6 δισ. στερλινών το 2017, ελαφρώς υψηλότερα από τα τελευταία χρόνια, επίδοση που θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1 δισ. το 2018 και το 2019.
Τα έσοδα από τις τοπικές πηγές και οι χαμηλότερες κρατικές μεταφορές θα ενθαρρύνουν ορισμένες αρχές να επιδιώξουν αύξηση των εσόδων με δανεισμό για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που αποσκοπούν στην τόνωση των τοπικών οικονομιών τους και, συνεπώς, στην αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων.
Στην Ισπανία, σύμφωνα με τις προηγούμενες προσδοκίες της Moody's, οι περιφέρειες θα έχουν χρηματοδοτική απαίτηση ύψους περίπου 29 δισ. ευρώ για το 2017.
Από το ποσό αυτό, περίπου το 71% θα είναι για αναχρηματοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύψουν τα τρέχοντα και τα προηγούμενα ελλείμματα.
Η Moody's εκτιμά ότι η συνολική ετήσια απαίτηση δανεισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 16,6 δισ. ευρώ το 2017-2019, έναντι 15,2 δισ. που το 2016, ενώ για την Ιταλία, οι συνολικές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2017-2019 θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης