Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Υπό πίεση η αξιολόγηση της Βρετανίας ενόψει Brexit – Ανάπτυξη 1,5% το 2017

Moody’s: Υπό πίεση η αξιολόγηση της Βρετανίας ενόψει Brexit – Ανάπτυξη 1,5% το 2017
Παρά τις προκλήσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί σημαντικά πιστωτικά πλεονεκτήματα που δεν επηρεάζονται από την αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit.
Η αξιολόγηση «Aa1» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου (αρνητικές οι προοπτικές επαναξιολόγησης) βρίσκονται υπό πίεση από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., όπως επισημαίνει σε σχετική της έκθεση η Moody’s, καθώς παραμένει ασαφές εάν η κυβέρνηση της Theresa May μπορεί εν τέλει να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα για το νησί.
Η πιθανότητα μιας απότομης - και καταστροφικής - εξόδου χωρίς συμφωνία και επαναφορά στους κανόνες εμπορίου του Π.Ο.Ε. έχει αυξηθεί σε σχέση με την εκτίμηση αμέσως μετά το δημοψήφισμα (23 Ιουνίου 2016), αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι βασικό σενάριο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση ελεύθερου εμπορίου, καθώς αυτό παραμένει προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με την άποψη του Moody's, οι πολιτικοί και φορολογικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο νησί, στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.
Επίσης, τα ασθενέστερα δημόσια οικονομικά ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση την αντιστροφή της ανοδικής τάσης του δημόσιου χρέους.
Επιπλέον, θα δοκιμαστεί η θεσμική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένης της πολυπλοκότητας και της ποσότητας των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής κατά τα προσεχή έτη.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αρχίσει να επιβραδύνεται και η Moody's αναμένει ότι η οικονομία του να εξασθενίσει σημαντικά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για ανάπτυξη το 1,5% φέτος και 1% το 2018, έναντι 1,8% το 2016.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί σημαντικά πιστωτικά πλεονεκτήματα που δεν επηρεάζονται από την αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit.
Η Βρετανία είναι μια μεγάλη, διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία, με υψηλά επίπεδα πλούτου και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων.
Σημαντικές πτυχές της θεσμικής δύναμης περιλαμβάνουν το ισχυρό και μακροχρόνιο νομικό της σύστημα.
Η αξιοπιστία της Τράπεζας της Αγγλίας διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ η ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών παρέχει κάποια υποστήριξη για τις εξαγωγές και την εξωτερική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», καταλήγει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης