Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αγορές ανησυχούν για τις κεντρικές τράπεζες, εν μέσω σεναρίων για… tapering

Οι αγορές ανησυχούν για τις κεντρικές τράπεζες, εν μέσω σεναρίων για… tapering
Αλλαγή σκηνικού στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος μετά την υιοθέτηση πιο επιθετικής στάσης από τους κεντρικούς τραπεζίτες 
Με τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να προετοιμάζουν το έδαφος για τον τερματισμό της πολυετούς νομισματικής χαλάρωσης, οι… προσεισμικές δονήσεις αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και των αγορών ομολόγων.
Από το 2009, οι κεντρικές τράπεζες έχουν υποστηρίξει απίστευτα τις χρηματοπιστωτικές αγορές – διατηρώντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αγοράζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα.
Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές από αυτές έχουν προαναγγείλει μια μείωση της γενναιοδωρίας τους.
Η Federal Reserve έχει αρχίσει εδώ και καιρό να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, ενώ έχει μιλήσει για μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της, μέσω της διακοπής της επανεπένδυσης των εσόδων από τα ομόλογα που ωριμάζουν.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα του Καναδά εκτιμάται ότι μπορεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την Τετάρτη (12/7/2017).
Όμως το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές ήρθε στις 27 Ιουνίου, όταν ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρατήρησε ότι «οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές».


Το αποτέλεσμα ήταν μια ξαφνική άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, με τη μετάδοση να εξαπλώνεται σε μετοχές και νομίσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι, βάσει των στοιχείων της EPFR Global, 480 εκατ. δολ. αποσύρθηκαν από funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου – η πρώτη εβδομάδα με εκροές από τα τέλη Μαρτίου.
Οι δηλώσεις του «Super Mario» έχουν μεγάλη βαρύτητα για τους επενδυτές, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης πιστώνεται ευρέως με την ανάσχεση της κρίσης του ευρώ το 2012, με τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ενιαίο νόμισμα.
Ο Mansoor Mohi-uddin, αναλυτής της Royal Bank of Scotland, πιστεύει ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στις δηλώσεις του Draghi.
Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει τα μέτρα, αλλά ότι τον Σεπτέμβριο θα υπονοήσει απλώς ότι θα αρχίσει να μειώνει το μηνιαίο ύψος των αγορών ομολόγων, από 60 δισ. ευρώ σε 40 δισ. ευρώ στις αρχές του 2018.
Ο Draghi προετοιμάζει απλώς το έδαφος.

Επιδράσεις στις αγορές

Η σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη της συζήτησης περί… tapering (σ.σ.: συρρίκνωση των μέτρων τόνωσης) από τις κεντρικές τράπεζες άλλαξε αμέσως την εικόνα στις αγορές.
Στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά υπήρξε άμεσα μια αλλαγή «ηγεσίας».
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η άνοδος των αμερικανικών αγορών στηρίχθηκε στις μετοχές ανάπτυξης (σ.σ.: μετοχές συνήθως πιο ριψοκίνδυνες που όμως προσφέρουν υψηλές μακροπρόθεσμες προοπτικές).
Αυτόν τον μήνα, τα κέρδη στις αγορές ελαττώθηκαν, ενώ η σκυτάλη της ηγεσίας πέρασε στις χρηματοοικονομικές μετοχές, που επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια.
Αισθητές ήταν οι επιδράσεις και στις αγορές ομολόγων, όπου οι κεντρικές τράπεζες μοιάζουν να έκλεισαν τη… μουσική σε ένα πάρτι που διήρκησε σχεδόν μια δεκαετία.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημειώνουν ισχυρή άνοδο, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 0,50% και να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.
Οι επενδυτές ομολόγων υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα μεγαλύτερο sell off στις αγορές μετοχών, που θα μπορούσε να καθυστερήσει μια αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν ασφάλεια στα ομόλογα.
Σημειώνεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις.
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι ανησυχίες στις αναδυόμενες αγορές, όπου είναι ακόμη νωπές οι αναμνήσεις από το λεγόμενο «taper tantrum» του 2013, όταν η Fed προανήγγειλε τη μείωση των ποσών που «ρίχνει» στην οικονομία.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι αυτή τη φορά, οι αναδυόμενες αγορές θα φανούν πιο ανθεκτικές, καθώς πλέον δεν έχουν τόσα να χάσουν, ενώ το παγκόσμιο σκηνικό δείχνει πιο ασφαλές από ό,τι το 2013.
Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται ισχυρή, οι οικονομικές δομές των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και οι ισολογισμοί τους έχουν σε μεγάλο επιδιορθωθεί, χάρη στην αύξηση της ξένης συμμετοχής στις αγορές χρέους με τοπικό νόμισμα.
Πάνω από όλα, όμως, είναι ότι το αμερικανικό δολάριο παραμένει υποτονικό.


Η αύξηση των αποδόσεων των παγκόσμιων ομολόγων οδηγεί σε μια ευρεία ενδυνάμωση των άλλων νομισμάτων έναντι του δολαρίου.
Αυτό αποτελεί μια ανακούφιση για τις αναδυόμενες αγορές, δεδομένου πως κυβέρνηση και εταιρείες έχουν πολλά χρέη εκφρασμένα σε δολάρια, με μια άνοδο του δολαρίου να καθιστά ακριβή την εξυπηρέτησή τους.

Συνειδητός ο συντονισμός των κεντρικών τραπεζών;

Υπήρξε κάποια κερδοσκοπία ότι οι κεντρικές τράπεζες συντόνισαν συνειδητά τις παρατηρήσεις τους περί… απόσυρσης.
Αλλά η απλούστερη εξήγηση είναι ότι αντέδρασαν σε παρόμοιους παράγοντες.
Πρώτον, η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να έχει ανεβάσει ταχύτητα στο β’ εξάμηνο του 2017, κάτι που επιτρέπει στις τράπεζες να αποσύρουν κάποια από τα μέτρα τους.
Δεύτερον, η σύσφιξη από τη Fed προσφέρει κάλυψη στις άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς για οποιαδήποτε τράπεζα που θα αποφάσιζε να προβεί σε συρρίκνωση των μέτρων μόνη της, θα υπήρχε ο κίνδυνος έντονης ενδυνάμωσης του νομίσματός της.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στις περισσότερες οικονομίες παραμένει υποτονικός, η ζήτηση είναι αδύναμη, ενώ η ανεργία μπορεί να υποχωρεί, αλλά η αύξηση των μισθών παραμένει ήπια.
Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ένας δείκτης της παγκόσμιας ζήτησης, υποχωρούν από την αρχή του έτους, ενώ η οικονομία της Κίνας δείχνει σημάδια απώλειας μομέντουμ, σύμφωνα με την Capital Economics.
Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο χρέος είναι υψηλότερο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από ό,τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007.
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν καταστήσει τον δανεισμό βιώσιμο αλλά επίσης έχουν ενθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές να λαμβάνουν περισσότερο χρέος.
Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου, προειδοποίησε για αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες και σε μικρότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η BIS ανησυχεί επίσης ότι μια επιστροφή του προστατευτισμού του εμπορίου θα μπορούσε να υποσκάψει την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας.
Εάν οι τραπεζίτες ακολουθήσουν απλά τα δεδομένα, αντί να επικεντρωθούν στην αξιοπιστία τους, οποιαδήποτε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι βραχυπρόθεσμη.
Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο για τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν νομισματικά μέτρα τόνωσης από ό,τι να τα αποσύρουν.
Εξάλλου, αρκεί να θυμηθούμε την περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα από το 1990 που έσκασε η ιαπωνική φούσκα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να «ρίχνει» χρήμα στην οικονομία και να προσπαθεί να κρατήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κοντά στο μηδέν.

Ελευθερία Πιπεροπούλου 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης