Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: «Credit Positive» για τις κυπριακές τράπεζες η αύξηση των οικοδομικών αδειών

Moody's: «Credit Positive» για τις κυπριακές τράπεζες η αύξηση των οικοδομικών αδειών
Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί το 13% του κυπριακού ΑΕΠ...
Η αύξηση 8% –η υψηλότερη από το 2013– που καταγράφηκε στον αριθμό οικοδομικών αδειών (ανήλθαν στις 1.861) της Κύπρου το α' 4μηνο του τρέχοντος έτους θα επιδράσει θετικά («Credit Positive») στην πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's, επικαλούμενη τον μεγάλο όγκο στεγαστικών και κατασκευαστικών δανείων.
Η αύξηση στις άδειες ειδικά για σπίτια έφτασε, σε ετήσια βάση, το 38%, ενώ η συνολική αξία των αδειών αυξήθηκε κατά 36%!
Να τονιστεί ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί το 13% του κυπριακού ΑΕΠ.
Παρά το ότι οι κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, η συνεχής αύξηση της ζήτησης για οικοδομικές άδειες θα αποτελούσε μια θετική ένδειξη για ένα βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον για την αγορά κατασκευών και ακινήτων.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η ανάκαμψη της ζήτησης να αυξήσει τις ταμειακές ροές των κατασκευαστικών εταιρειών, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 18% των δανείων, το 2017.
Από τις μεγάλες εγχώριες τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια (βασική αξιολόγηση «Caa1», θετικό outlook) είναι πιθανό να επωφεληθεί περισσότερο, με έκθεση 31% στα σχετικά δάνεια.
Η Moody's επισημαίνει ότι παρά το βελτιωμένο περιβάλλον, θα χρειαστεί χρόνος για τις κυπριακές τράπεζες να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους….


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης