Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση συγχωνεύσεων κι εξαγορών παγκοσμίως «βλέπει» για το 2018 η Moody’s

Αύξηση συγχωνεύσεων κι εξαγορών παγκοσμίως «βλέπει» για το 2018 η Moody’s
Η δραστηριότητα M&A αναμένεται να είναι εντονότερη στον κλάδο πακεταρισμένων προϊόντων και των χημικών, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Αύξηση στις Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (M&A) σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένει μέχρι και το τέλος του 2018 η Moody's, επικαλούμενη τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη και τον αναιμικό πληθωρισμό σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA), που θα οδηγήσει τις εταιρείες των εν λόγω περιοχών να ψάχνουν άλλους τρόπους –μεταξύ αυτών οι M&A– για να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα τα κέρδη τους.
Μάλιστα, η δραστηριότητα M&A αναμένεται να είναι εντονότερη στον κλάδο πακεταρισμένων προϊόντων και των χημικών, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Οι εταιρείες με ισχυρή και σταθερή παραγωγή ταμειακών ροών θα είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσουν μεγάλες συμφωνίες.
Η Moody's αναμένει από τις ευρωπαϊκές εταιρείες χημικών να εξετάζουν ολοένα και περισσότερο τις εξαγορές που τους δίνουν πρόσβαση σε προϊόντα υψηλής ζήτησης για να αυξήσουν τη μελλοντική τα κέρδη τους.
Η αύξηση των εσόδων των ευρωπαϊκών εταιρειών πακεταρισμένων προϊόντων θα συνεχίσει να υποφέρει από την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και τις πιέσεις από τους λιανοπωλητές - και ειδικότερα τους λιανοπωλητές τροφίμων - τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Η ταχέως μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών ωθεί επίσης τις εταιρείες να αγοράζουν μικρές ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, με επιτυχημένες ιδέες.
Ως αποτέλεσμα, οι μεγαλύτερες εταιρείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν εξωτερική ανάπτυξη ή τρόπους βελτίωσης της κερδοφορίας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών», σημειώνεται στην έκθεση.
Η Moody's δεν αναμένει καμία συναλλαγή στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ούτε τυχόν μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, επειδή αυτές είναι ήδη ιδιαίτερα ενοποιημένες.
Όλες οι συμφωνίες αυτές θα έβρισκαν απέναντί τους αντιμονοπωλιακά ζητήματα, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες, και οι τομείς αυτοί έχουν κακή ιστορία με μεγάλες διασυνοριακές συμφωνίες.
Η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να εδραιώνεται και οι τυχόν αλλαγές στο αμερικανικό φορολογικό καθεστώς, όπως το ενδεχόμενο μιας φορολογικής άδειας που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να επαναπατρίσουν μετρητά που διατηρούν στο εξωτερικό, θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Στις χαλυβουργικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η ανάγκη εξορθολογισμού θα οδηγήσουν επίσης σε ενοποίηση εταιρειών, σχολιάζει η Moody’s.
Στον εξαιρετικά κατακερματισμένο και ανταγωνιστικό κλάδο της ναυτιλίας, τα χρόνια υποβάθμισης των ναύλων ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς έχουν οδηγήσει σε M&A τα τελευταία χρόνια, ιδίως στους τομείς των εμπορευματοκιβωτίων.
Στην ευρωπαϊκή χαλυβουργία, η συνεχιζόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πιθανώς θα οδηγήσει σε περισσότερες συγχωνεύσεις με στόχο τον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς.
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο ανταγωνισμός οδηγεί στην ολοκλήρωση και τη σύγκλιση του τομέα ή στην παροχή μιας σειράς υπηρεσιών από μία εταιρεία.
Οι διασυνοριακές συμφωνίες είναι απίθανες λόγω της έλλειψης σημαντικών συνεργειών, της περιορισμένης οικονομικής ευελιξίας των εταιρειών για την εκτέλεση μεγάλων συμφωνιών, καθώς και της συνεχιζόμενης επιθυμίας των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους εγκατεστημένους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης