Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρόστιμο 9,8 εκατ. ευρώ στην Colgate Palmolive από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόστιμο 9,8 εκατ. ευρώ στην Colgate Palmolive από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης επέβαλε πρόστιμο και σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Πρόστιμα άνω του ποσού των 9,8 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Colgate Palmolive, λόγω του ότι υιοθέτησε ρήτρα παράλληλων εισαγωγών για την εγχώρια αγορά.
Επόσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης μάλιστα επέβαλε πρόστιμο και σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφασή της έκρινε (ομοφώνως) ότι οι εταιρίες του ομίλου Colgate Palmolive A.B.E.E. και Colgate Palmolive Εμπορική ΜΕΠΕ και η μητρική εταιρία Colgate Palmolive Company (κατά πλειοψηφία) υιοθέτησαν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια, τόσο για τα είδη απορρυπαντικών όσο και για καλλυντικά ευρείας διανομής, κατά παράβαση των σχετικών νόμων.
Η αυτή παράβαση καταλογίστηκε (ομοφώνως) και στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση ειδών σούπερ μάρκετ (Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Μάκρο ΚΑΣ & ΚΑΡΥ, ΧΑΕΕ ΑΕ, Πέντε ΑΕ και Κυψέλη).
Με την ίδια απόφαση κρίθηκε (ομοφώνως) ότι οι ως άνω εταιρίες του Ομίλου Colgate Palmolive «καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην ελληνική αγορά αναφορικά με τα καθαριστικά για γυάλινες επιφάνειες (τζάμια), με τη θέσπιση και διατήρηση του συμβατικού όρου περιορισμού των παράλληλων εισαγωγών σε συμβάσεις με πελάτες τους στην εν λόγω σχετική αγορά καθαριστικών τζαμιών, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/1977 (νυν 2 ν. 3959/2011) και 82 ΣυνθΕΚ».
Με βάσει τις παραδοχές αυτές η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο εις ολόκληρον και αλληλεγγύως στις εταιρίες συνολικού ύψους €8.671.267 για τη διαπιστωθείσα ως άνω παράβαση της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια και €747.518 για τη διαπιστωθείσα ως άνω παράβαση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης τους στο συγκεκριμένο απορρυπαντικό.
Επέβαλε, επίσης, πρόστιμο αυτοτελώς στις εταιρίες:

i. Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε., συνολικού ύψους €474.714.

ii. Σκλαβενίτης Ι.&Σ. Α.Ε.Ε., συνολικού ύψους €213.297

iii. Μάκρο ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΑΕΕ Α.Ε., συνολικού ύψους € 183.330

iv. Πέντε Α.Ε., συνολικού ύψους €143.922, και

v. Κυψέλη A.E., συνολικού ύψους €1.944.

Τέλος, επέβαλε πρόστιμο αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στις εταιρίες Colgate Palmolive A.B.E.E. και Colgate Palmolive Εμπορική ΜΕΠΕ συνολικού ύψους €400.000 για τη διαπιστωθείσα στο σκεπτικό παράβαση του άρθρου 25 παρ. 2 του ν. 703/7, λόγω παροχής ανακριβών και ελλιπών στοιχείων κατά τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης