Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Ορθώς ο Dimon (JP Morgan) προειδοποιεί για τις ΗΠΑ - Οι 4 παράμετροι που τον δικαιώνουν

El-Erian: Ορθώς ο Dimon (JP Morgan) προειδοποιεί για τις ΗΠΑ - Οι 4 παράμετροι που τον δικαιώνουν
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz αναφέρεται στα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας
«Είναι σχεδόν αμήχανο να είσαι Αμερικανός πολίτης που ταξιδεύει στον κόσμο και να ακούς όλα αυτά τα πολύ χαζά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη χώρα».
Αυτό δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι δεν είναι πατριώτης.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, επισημαίνει στο άρθρο του στο Bloomberg, ότι ο Dimon έχει δίκιο αλλά και ότι ορθώς έχει σημάνει συναγερμό.
Μάλιστα, ο El Erian αναφέρθηκε στις τέσσερις πραγματικότητες στην ΗΠΑ αλλά και στις οικονομίες παγκοσμίως.
1. Η βασική ανησυχία του Dimon -και την οποία έχουν πολλοί στις ΗΠΑ- είναι ότι με την άσκοπη αύξηση της αβεβαιότητας και την καθυστέρηση της εφαρμογής λογικών οικονομικών πολιτικών, υπονομεύεται η ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι Αμερικανοί δεν δέχονται ότι όλα αυτά είναι επιθυμητά και εφικτά.
2. Ο Dimon είχε δίκιο καθώς σε αυτό που είπε τόνισε ότι παρά τη δυσλειτουργία της Ουάσιγκτον, η αμερικανική οικονομία έχει παρουσιάσει ετήσια ανάπτυξη που κυμαίνεται στο εύρος του 1,5% με 2%, ένα αποτέλεσμα που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα.
3. Δεδομένου του ρόλου και της σημασίας που έχουν ΗΠΑ στην αλληλοσυνδεόμενη παγκόσμια οικονομία, πολλοί από τον υπόλοιπο κόσμο -και κυρίως οι φίλοι και σύμμαχοι της Αμερικής- κοιτάνε πλέον αυτή την κατάσταση και να νοιώθουν σύγχυση και ανησυχία.
Για δεκαετίες, οι παραδοσιακές αξίες, τα θεσμικά όργανα και η επιχειρηματικότητα των ΗΠΑ ήταν η πηγή έμπνευσης των προσπαθειών για τη βελτίωση της ευημερίας πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Και η Αμερική παραμένει μια πολύ σημαντική ατμομηχανή ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία και το σημαντικότερο στοιχείο για την οικονομική σταθερότητα.
4. Η αμερικανική αξιοπιστία και η ηγεσία εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο κρίσιμα στοιχεία για τον αποτελεσματικό συντονισμό της παγκόσμιας πολιτικής.
«Ο Dimon έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις προκαθορισμένες ευκαιρίες στις ΗΠΑ και την εξουδετέρωση της επιρροής σε διεθνές επίπεδο» γράφει ο El-Erian και τονίζει ότι και το timing που επέλεξε ο Dimon να κάνει αυτές τις δηλώσεις είναι σημαντικό.
«Οι καθυστερήσεις στη διατύπωση και τη θέσπιση νομοθεσίας υπέρ της ανάπτυξης (όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και οι δαπάνες υποδομών) σε συνδυασμό με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των πολιτικών της Fed ως προς την αγορά περισσότερου χρόνου για την οικονομία, εκθέτουν τις ΗΠΑ σε υψηλότερο κίνδυνο κάμψης προς τα κάτω.
Το χαμηλό επίπεδο συντονισμού της παγκόσμιας πολιτικής, όπως φαίνεται πιο πρόσφατα από τα αποτελέσματα της συνάντησης της G-20 στη Γερμανία, θα καθιστούσε ακόμα πιο ανησυχητικές τις πιθανές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz τονίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης