Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Βελτιωμένες οι χρηματοοικονομικές συνθήκες - Ισχυρότερη ανάπτυξη και σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου

Moody's: Βελτιωμένες οι χρηματοοικονομικές συνθήκες - Ισχυρότερη ανάπτυξη και σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου
Οι χώρες στο νότο της Ευρωζώνης, καθώς και οι Ρωσία και Βραζιλία, συγκαταλέγονται στα πιο αδύναμα τραπεζικά συστήματα
Η ισχυρότερη ανάπτυξη και η σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου λειτουργούν ευεργετικά για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως διαπιστώνεται, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του 2017, με σταθερή δυναμική που αντικατοπτρίζεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών των αγορών, της βιομηχανικής παραγωγής, του παγκόσμιου εμπορίου και των χρηματοοικονομικών ροών.
«Ενώ οι βασικές αρχές του τραπεζικού τομέα βελτιώνονται και τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές, η βελτίωση της κεφαλαιοποίησης έχει χάσει κάποια δυναμική.
Τα τραπεζικά συστήματα με αρνητικές και σταθερές προοπτικές (outlook) βελτίωσαν τις θέσεις κερδοφορίας και αποδοτικότητας τους τελευταίους έξι μήνες.
Τα αδύναμα τραπεζικά συστήματα δεν αντιμετωπίζουν σήμερα αυξημένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, αφήνοντάς τα λιγότερο εκτεθειμένα σε κινδύνους από «φούσκες».
Οι χώρες στο νότο της Ευρωζώνης, καθώς και οι Ρωσία και Βραζιλία, συγκαταλέγονται στα πιο αδύναμα τραπεζικά συστήματα όσον αφορά τον υψηλό κίνδυνο αλλά δεν κινδυνεύουν από αυξημένες τιμές περιουσιακών στοιχείων.
Αντιστρόφως, στο ανώτερο άκρο του φάσματος τιμολόγησης περιουσιακών στοιχείων είναι χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία.
Ωστόσο, αυτές οι χώρες διαθέτουν ορισμένα από τα ασφαλέστερα τραπεζικά συστήματα».
Η Moody's αναμένει ότι οι οικονομίες της G20 θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό ελαφρώς πάνω από 3% το 2017 και το 2018, υψηλότερο από το 2,6% που καταγράφηκε το 2016.
Εντός των χρηματοπιστωτικών αγορών, η εκτίμηση του Moody's είναι ότι ορισμένοι συστημικοί κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος ρευστότητας των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, οι συνολικοί συστημικοί κίνδυνοι φαίνονται σχετικώς περιορισμένοι, χωρίς κανένας από τους έξι συστημικούς κινδύνους που παρακολουθούνται να εκτιμάται υψηλότερος από το «μεσαίο» επίπεδο.
Οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να αυξάνονται, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των 10 ετών σε σχέση με το ονομαστικό ΑΕΠ, ενώ οι διαφορές των αποδόσεων εταιρικών ομολόγων επενδυτικής («Baa1» και άνω) και μη επενδυτικής κλίμακας έχουν σταθεροποιηθεί στις περίπου 200-300 μονάδες βάσης, στις Η.Π.Α. και τη ζώνη του ευρώ.
Ο συναλλαγματικός κίνδυνος μειώθηκε καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έχει εξασθενήσει, ιδίως στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Η αβεβαιότητα πολιτικής έχει επίσης υποχωρήσει, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η ρευστότητα της αγοράς έχει ενισχυθεί στις αγορές κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης