Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γαλλία: Σταθερό διατηρεί το outlook του τραπεζικού συστήματος η Moody's - Θα βελτιωθεί η ποιότητα των δανείων

Γαλλία: Σταθερό διατηρεί το outlook του τραπεζικού συστήματος η Moody's - Θα βελτιωθεί η ποιότητα των δανείων
Τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών ενδέχεται να υποστούν πιέσεις λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών επιτοκίων, εκτιμά ο οίκος 
Σταθερές διατήρησε τις προοπτικές για την αξιολόγηση του γαλλικού τραπεζικού κλάδου η Moody's, καθώς εκτιμά πως η βελτίωση της οικονομίας θα στηρίξει την «υγιή» ποιότητα των δανείων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών ενδέχεται να υποστούν πιέσεις λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών επιτοκίων.
«Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν τη ζήτηση δανείων και ο δανεισμός έχει επιταχυνθεί σε όλους τους τομείς εκτός από τον δημόσιο», δήλωσε ο Laurent Le Mouel, αντιπρόεδρος της Moody's.
«Παρά την αύξηση της ζήτησης δανείων, τα πρότυπα αναδοχής των γαλλικών τραπεζών παρέμειναν υψηλά και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού βελτιώθηκε», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι σταθερές προοπτικές εκφράζουν την προσδοκία της Moody's για το πώς θα εξελιχθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών στη Γαλλία τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η Moody’s αναφέρει ότι ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της Γαλλίας ήταν το 2016 χαμηλότερη των προσδοκιών, αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα το 2017-2018, καθώς η παγκόσμια οικονομία ενδυναμώνεται.
Παρ’ όλα αυτά, τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας τη ζήτηση των νοικοκυριών και τις εταιρικές επενδύσεις και μειώνοντας την ανεργία.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, σε αυτό το πλαίσιο, η ποιότητα των δανείων θα σταθεροποιηθεί στο τρέχον υψηλό επίπεδο.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του κλάδου βρίσκονταν στο 4,6% του συνόλου των δανείων τον Δεκέμβριο του 2016.
Η Moody’s αναφέρει ότι οι περισσότερες γαλλικές τράπεζες έχουν επίσης άνετα κεφαλαιακά αποθέματα, που θα τους επέτρεπαν να απορροφήσουν μεγάλες απώλειες.
Όπως συνεχίζει, η ρευστότητα και τα χρηματοδοτικά χαρακτηριστικά των γαλλικών τραπεζών βελτιώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Moody's να αναμένει να σταθεροποιηθούν στο τρέχον επίπεδο, καθώς ο αναμενόμενος καθαρός δείκτης σταθερής χρηματοδότησης θα τεθεί σε ισχύ το 2018.
Μέχρι στιγμής, αναφέρει ο οίκος, η κερδοφορία στις γαλλικές τράπεζες ήταν ανθεκτική στα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια, αλλά τα περιθώρια λιανικής τραπεζικής δέχονται πιέσεις σήμερα, ενώ η αύξηση των ρυθμιστικών τελών και το κόστος αναδιάρθρωσης επιβαρύνουν επίσης τις τράπεζες.
Ως εκ τούτου, η Moody’s εκτιμά πως τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών πιθανότατα θα σταθεροποιηθούν ή θα μειωθούν ελαφρώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης