Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καρέλια: Τα άτοκα δάνεια, οι ενδείξεις παράκαμψης των capital controls και οι … επενδύσεις που εμφανίζονται ως διαθέσιμα

Καρέλια: Τα άτοκα δάνεια, οι ενδείξεις παράκαμψης των capital controls και οι … επενδύσεις που εμφανίζονται ως διαθέσιμα
Ο καπνός των καταγγελιών των μετόχων που συγκρούονται και φωτιά της ελλιπούς ενημέρωσης για τα πάρε δώσε με τις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Λονδίνο
Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά στον Καρέλια; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι καταγγελίες ένθεν κακείθεν έχουν ως βάση μια αντιπαράθεση μεταξύ των βασικών μετόχων για κληρονομικά ζητήματα. Όμως αυτή καθαυτή η αντιπαράθεση φέρνει στο φως ζητήματα που περνούσαν απαρατήρητα λόγω της ισχυρής χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της Καρέλιας αλλά και της γαλαντόμας πολιτικής της εταιρίας προ το προσωπικό.
Και αυτά τα ζητήματα εντοπίζονται στα υπονοούμενα της μειοψηφίας του 45% όπως εκφράζεται από τις Ιωάννα Καρέλια και Μίνα Σπυροπούλου, σύζυγο και θυγατέρα αντίστοιχα του εκλιπόντος  Κωνσταντίνου Καρέλια από το οποίο όμως διεκδικεί δικαστικά το 11% η «αποκληρωθείσα» αδελφή του μακαρίτη Ινώ Καρέλια.
Τα υπονοούμενα όμως δεν αφορούν στην Ινών Καρέλια αλλά στους μετόχους της πλειοψηφικής ομάδας που κατέχει το 53% της εταιρίας.
Όμως ακόμα και αν η Ινώ Καρέλια κερδίσει τελικά στα δικαστήρια τη μάχη της κληρονομιάς οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν καθώς οι Ιωάννα Καρέλια και Μίνα Σπυροπούλου που έθεσαν ερωτήματα  για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας θα συνεχίσουν να κατέχουν το 34% που τους δίνει το δικαίωμα να μπλοκάρουν κρίσιμες αποφάσεις.
Όμως φαίνεται ότι στα υπονοούμενα που διατύπωσαν υπάρχει βάση. Και αυτό γιατί παρατηρούνται «ενδιαφέρουσες» συναλλαγές με θυγατρικές εταιρίες των οποίων τα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν γνωστοποιηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα της Καρέλια δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις αυτών των θυγατρικών αλλά μόνο των Meridien και Καρέλια Επενδυτική.
Ειδικά σε ότι αφορά στις συναλλαγές με θυγατρικές τα ζητήματα που εγείρονται αφορούν στη Βουλγαρία όπου έγιναν το 2016 πωλήσεις 29 εκ. ευρώ προς την Karelia Bulgaria η οποία με τη σειρά της έκανε πωλήσεις προς τη θυγατρική της GK distributors και στο τέλος οι απαιτήσεις έναντι των δύο είναι 37 εκ Ευρώ δηλαδή υπερβαίνουν και τις ετήσιες πωλήσεις του 2016.
Η Εταιρεία εμφανίζεται να  χορήγησε στις χρήσεις 2015 και 2016, άτοκα δάνεια στις θυγατρικές της εταιρείες KARELIA TOBACCO COMPANY (UK) LTD και KARELIA BULGARIA EOOD και τα υπόλοιπα αυτών των δανείων ανέρχονταν  την 31 Δεκεμβρίου 2016 σε 23 και 26,5 εκ ευρώ αντίστοιχα.
Κατ ουσίαν σε ότι αφορά στη Βουλγαρία πουλούσε προϊόντα τα οποία αγόραζε η θυγατρική με άτοκη χρηματοδότηση και το άνοιγμα της μητρικής υπερβαίνει τα 53 εκ. Ευρώ.
Ακόμα πιο περίεργη όμως είναι η κατάσταση στη θυγατρική KARELIA TOBACCO COMPANY (UK) LTD όπου η εταιρία έχει λάβει από το 2015 το άτοκο ΄δάνειο των 23 εκ Ευρώ και οι πωλήσεις της μητρικής προς αυτή δεν ξεπερνούν αθροιστικά και στις δύο χρήσεις τα 6 εκ Ευρώ!
Άραγε τα δάνεια που δίνονται και μάλιστα άτοκα στις θυγατρικές τι σκοπό έχουν;
Που αξιοποιούνται άραγε;
Μήπως τέτοιου είδους δάνεια και πωλήσεις που δεν αποπληρώνονται έχουν ως στόχο να παρακαμφθούν τα capital controls;
Σημειωτέον ότι στο τρίμηνο του 2017στα διαθέσιμα της Καρέλιας αναγράφεται ότι 191 εκ. Ευρώ είναι τοποθετημένα σε Εταιρικά και Τραπεζικά οµόλογα Εξωτερικού, Αµοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού και Money Market Certificates.
Και πέραν τούτου δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάλυση ενώ είναι γνωστό πως για παράδειγμα η αγορά εταιρικών ομολόγων δεν κατατάσσεται στα διαθέσιμα αλλά αποτελεί επένδυση που πρέπει να καταγραφεί με διαφορετικό τρόπο κατά τα ΔΠΧΠ. Άραγε ο ορκωτός ελεγκτής δεν εντόπισε το συγκεκριμένο ζήτημα;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης