Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ισχυρά κέρδη και υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα για τις βουλγαρικές τράπεζες - «Αγκάθι» τα NPLs

Moody's: Ισχυρά κέρδη και υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα για τις βουλγαρικές τράπεζες - «Αγκάθι» τα NPLs
Οι αυξημένες επιχειρηματικές ευκαιρίες και η πιστωτική επέκταση θα στηρίξουν τόσο τα έσοδα από τα επιτόκια, όσο και από τοις υπόλοιπες δραστηριότητες
Θετικά για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας αποτιμά τα ισχυρά κέρδη, τη σταθερή χρηματοδότηση και τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διαπιστώνοντας ωστόσο και ρίσκο από την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, κυρίως λόγω της εταιρικής δανειοδότησης και του αργού ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
«Η κερδοφορία των βουλγαρικών τραπεζών αυξάνεται από μία χαμηλή βάση και έτσι αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Οι αυξημένες επιχειρηματικές ευκαιρίες και η πιστωτική επέκταση θα στηρίξουν τόσο τα έσοδα από τα επιτόκια, όσο και από τοις υπόλοιπες δραστηριότητες», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, επισημαίνοντας ότι τα καθαρά κέρδη για τον κλάδο αυξήθηκαν κατά 41% το 2016 σε 1,3 δισ. λέβα το 2016, με απόδοση μετοχών ύψους 10,4%, καθώς οι χαμηλότερες προβλέψεις και η αυστηρότερη διαχείριση του κόστους υποστήριξαν την αύξηση των κερδών και την παραγωγή οργανικών κεφαλαίων.
Ο δείκτης ρευστότητας CET1 ανήλθε σε 20,4% στο τέλος του 2016.
Οι βουλγαρικές τράπεζες, οι οποίες κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται από καταθέσεις, επωφελούνται επίσης από τη σταθερή χρηματοδότηση και την υψηλή ρευστότητα.
Οι καταθέσεις, με εξαίρεση τη γενική κυβέρνηση και τα πιστωτικά ιδρύματα, αντιπροσώπευαν το Δεκέμβριο του 2016 το 79% του συνολικού ενεργητικού, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 75% το 2016, από 101% το Δεκέμβριο του 2012.
Οι τράπεζες διατηρούν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας με ρευστά περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μετρητά και διατραπεζικά υπόλοιπα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του συνολικού ενεργητικού.
«Η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αργή και, ενώ τα προβληματικά δάνεια μειώνονται, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με βάση τα στοιχεία της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας, μειώθηκαν στο 20,5% το 2016, από 20,6% το 2015.
Τα δάνεια με καθυστέρηση 90 ή περισσότερες ημέρες ανήλθαν στο 13% τον Δεκέμβριο του 2016».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης