Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ξεκίνησε η αμφιλεγόμενη δίκη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet

Τουρκία: Ξεκίνησε η αμφιλεγόμενη δίκη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet
Οι κατηγορίες περί «στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων» είναι κάθε άλλο παρά σαφείς και τεκμηριωμένες
Ξεκίνησε σήμερα (24 Ιουλίου 2017) στην Τουρκία η αμφιλεγόμενη δίκη εναντίον 17 εργαζομένων της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, με τους κατηγορουμένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 7,5 έως 43 χρόνια.
Βέβαια, οι κατηγορίες περί «στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων» είναι κάθε άλλο παρά σαφείς και τεκμηριωμένες.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η υπόθεση του φυλακισμένου ερευνητή δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, μεταξύ άλλων εξαιτίας μερικών αναρτήσεών του στο Twitter, όπου έθετε κρίσιμα ερωτήματα και αμφισβητούσε την κυβερνητική επιχειρηματολογία σε σειρά ζητημάτων, είναι ενδεικτική για την άκρως αμφιλεγόμενη προσέγγιση των τουρκικών διωκτικών αρχών.
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Cumhuriyet είναι και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού αλλά και ο προκάτοχός του, Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο εξόριστος στη Γερμανία.
Όπως εξομολογήθηκε στην DW με αφορμή το ξεκίνημα της δίκης στην Κωνσταντινούπολη, «έχω χάσει τη χώρα μου, τη δουλειά μου, την εφημερίδα μου, την οικογένειά μου, το σπίτι μου, τα πάντα.
Ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου».
Τον Μάιο του 2015, όταν ο Τζαν Ντούνταρ ήταν ακόμη αρχισυντάκτης, η Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες φορτηγών που βρίσκονταν καθοδόν από την Τουρκία προς τη Συρία και σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι στο φορτίο περιλαμβάνονταν και όπλα που προορίζονταν, όπως πιθανολογείται, για αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία.
Οι αποκαλύψεις της Cumhuriyet εξέθεσαν την κυβέρνηση.
Ο Τζαν Ντούνταρ και ο τότε ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ είχαν κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών.
Ο Ντούνταρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.
Σήμερα οι 17 κατηγορούμενοι της Cumhuriyet κατηγορούνται μεταξύ άλλων για στήριξη του κουρδικού PKK και του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική ηγεσία κατηγορεί για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλιο.
Σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί στήριξης τρομοκρατών ο Τζαν Ντούνταρ επισήμανε στην DW ότι «σύμφωνα με την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική είναι τρομοκράτης.
Ένα tweet ή ένα άρθρο που δεν της αρέσουν αρκούν για να σε χαρακτηρίσει αμέσως τρομοκράτη».
Η δίκη για την υπόθεση Τζουμχουριέτ προκαλεί διεθνή κατακραυγή.
Ο Κρίστιαν Μιρ, επικεφαλής της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη Γερμανία, χαρακτήρισε την Cumhuriyet σύμβολο των λιγοστών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που έχουν απομείνει στην Τουρκία και σχολίασε ότι «ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα συνιστούσε ντροπή για την τουρκική δικαιοσύνη».

Image result for Cumhuriyet,
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης