Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Sell για τα ελληνικά ομόλογα - Ρεαλιστικός ο κίνδυνος Grexit σε ορίζοντα 5ετίας

tags :
UBS: Sell για τα ελληνικά ομόλογα - Ρεαλιστικός ο κίνδυνος Grexit σε ορίζοντα 5ετίας
Θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με τη UBS
Σωστό χαρακτηρίζει το timing εξόδου της Ελλάδας στις αγορές η UBS, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2017 (πριν την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο έκλεισε τελικά με επιτόκιο 4,625%), προειδοποιεί ωστόσο ότι το ρίσκο εξόδου από το ευρώ είναι ρεαλιστικό σε ορίζοντα 5ετίας.
«Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Ελλάδα για να βγει στις αγορές είναι σωστή και εάν είναι επιτυχημένη, θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει πολλούς σημαντικούς στόχους», σημειώνουν οι αναλυτές στην 8σέλιδη έκθεση με τίτλο «Greece aims to return to bond markets - Στόχος της Ελλάδας η επιστροφή στις αγορές».
«Στρατηγικά η απόφαση της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές είναι σωστή.
Πέρασε ένα δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ελπίζει σε περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και στην πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
H UBS επαναβεβαιώνει τη σύσταση Sell για όλα τα κρατικά ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τη UBS, όσο επιμένει το θετικό κλίμα στις αγορές, τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να αποδίδουν θετικά.
Ωστόσο όπως αντανακλούν οι αξιολογήσεις of Caa2 and B-, τα ελληνικά ομόλογα είναι ευαίσθητα στις συνθήκες της αγοράς.
Με αυτό το δεδομένο η UBS διατηρεί τη σύσταση Sell.
H UBS εκτιμά ωστόσο ότι η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι υψηλή, γεγονός το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος.
Τέλος η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι αν και προς το παρόν ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την Ευρωζώνη έχει καταλαγιάσει,  σε ορίζοντα 5ετίας παραμένει μια ρεαλιστική πιθανότητα.





Τι συμβαίνει με το ελληνικό χρέος

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η β΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο παραμένει μη βιώσιμο για το ΔΝΤ, με βάση όλα τα σενάρια.
Όπως σημειώνει η UBS, οι Ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται απρόθυμοι να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ιδιαίτερα διστακτική εμφανίζεται η Γερμανία, εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή θα στραφεί στη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης, με μείωση επιτοκίων και επέκταση του χρόνου ωρίμανσης.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τη UBS.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης