Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δύσπιστη η Moody’s για το πρόγραμμα υποδομών 1 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Trump

Δύσπιστη η Moody’s για το πρόγραμμα υποδομών 1 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Trump
Το σχέδιο παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες για τις πηγές χρηματοδότησης...
Ελάχιστη σαφήνεια στο πρόγραμμα (με ορίζοντα 10ετίας) της κυβέρνησης του Donald Trump για δημόσιες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων σε υποδομές, διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας πως δεν θα πραγματοποιηθεί κάποια ιδιαίτερη κίνηση πριν από το τέλος της θητείας του (2020).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του σχεδίου θα εξαρτηθεί και από τη δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα 200 δισ. δολάρια σε στοχευμένη, άμεση ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
«Το σχέδιο της κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καταλυτική επένδυση από κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, με περιορισμένη μόνο ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη προοπτική, δεδομένου ότι τα έργα υποδομής συχνά ανταγωνίζονται για πόρους με άλλες προτεραιότητες στις δαπάνες.
Εν πάσει περιπτώσει, η Moody's αναμένει από τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν με δικά τους σχέδια στην υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων, με ή χωρίς ομοσπονδιακή υποστήριξη.
Ωστόσο, σωρευτικά, αυτά τα προγραμματισμένα έργα θα υπολείπονται του στόχου των 1 τρισ. δολαρίων της», σημειώνεται.
Το σχέδιο της διοίκησης Trump εξετάζει επίσης τον ιδιωτικό τομέα ως πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης και επιδιώκει να αυξήσει ορισμένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη νέων υποδομών της θα μπορούσε να είναι θετική για τον δημόσιο τομέα».
Ωστόσο, μολονότι υπάρχει επαρκές κεφάλαιο του ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τα περιουσιακά στοιχεία της υποδομής απαιτούν αξιόπιστες ταμειακές ροές και πολιτική στήριξη για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το σχέδιο φαίνεται να προάγει τις παραχωρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες για τις πηγές χρηματοδότησης, τονίζει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης