Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε «Ba3», από «B1», η αξιολόγηση της Κύπρου – Θετικό το outlook

Moody's: Αναβαθμίζεται σε «Ba3», από «B1», η αξιολόγηση της Κύπρου – Θετικό το outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτίωση στην οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας και τη σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση 
Νέα αναβάθμιση από την Moody’s για το αξιόχρεο της Κύπρου, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της νήσου μακροπρόθεσμα αναβαθμίστηκε σε «Ba3» από «B1», ενώ, ταυτόχρονα, οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) παρέμειναν «σταθερές».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται μεταξύ άλλων τη βελτίωση στην οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, τη σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση αλλά και τη συνέχιση των ευνοϊκών δημοσιονομικών προοπτικών για την Κύπρο.
Η απόφαση να διατηρηθεί θετικό το outlook αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody’s ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί, σε συνάρτηση με τη μείωση του χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, καθώς και η εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, περιορίζουν την αξιολόγηση», σημειώνεται σχετικά.
Εντούτοις, η πολιτική δέσμευση που αποδίδεται στη δημοσιονομική μεταρρύθμιση τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη οικονομική εξυγίανση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να ενθαρρυνθούν οι μεγαλύτερες τράπεζες να αναδιαρθρώσουν και να επιλύσουν προβληματικά δάνεια, μειώνουν όμως αυτούς τους περιορισμούς.
Όπως αναφέρει η Moody's μετά από τρία χρόνια έντονης οικονομικής συρρίκνωσης, η κυπριακή οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7%, ακολουθούμενη από ανάπτυξη ,8% το 2016.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ιδίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποστηρίζεται από ευνοϊκές εξελίξεις στον τουριστικό τομέα και την αγορά εργασίας.

Τουριστική βιομηχανία

Η τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 13,2% του κυπριακού ΑΕΠ, σημείωσε νέο ρεκόρ σχεδόν 3,2 εκατομμυρίων αφίξεων το 2016, από περίπου 2,7 εκατομμύρια αφίξεις το 2015, με περίπου 50% αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία. Τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν επίσης σε νέα επίπεδα ρεκόρ ύψους 2,4 δισ. ευρώ το 2016, από 2,1 δισ. ευρώ το 2015.
Η τουριστική δραστηριότητα ξεκίνησε δυναμικά το 2017 και η Moody's αναμένει ότι ο τουρισμός θα παραμείνει ένας από τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
Ενώ ο κλάδος έχει επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Βόρεια Αφρική και η Τουρκία, η βιομηχανία διατηρεί πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής γεωγραφικής διαφοροποίησης των αφίξεων τουριστών, τα οποία παρέχουν ασφάλεια έναντι αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αγορά εργασίας

Σύμφωνα με την Moody's η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας αντικατοπτρίζεται επίσης στην αγορά εργασίας.
Η κυπριακή αγορά εργασίας επέδειξε ευελιξία όσον αφορά την προσαρμογή των μισθών κατά τη διάρκεια της ύφεσης, γεγονός που συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της απασχόλησης και ενίσχυσε την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Αν και η ανεργία παρέμεινε αυξημένη στο 11% (Μάιος 2017), έχει μειωθεί από το υψηλό του 16,8% τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat.
Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 63,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ένα από τα υψηλότερα από το 2012.

Επενδύσεις

Επίσης η Moody's αναμένει ότι η αύξηση των επενδύσεων στην οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά, παρά τους περιορισμούς στην εγχώρια πιστωτική επέκταση λόγω του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και της υψηλής επιβάρυνσης του εταιρικού χρέους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος διέθεσε 874 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 (ισοδύναμα περίπου με 0,9% του ΑΕΠ ετησίως) με στόχο την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχερήσεων.
Οι επενδύσεις θα ενισχυθούν με μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, προκειμένου να προσελκύσουν ξένες ιδιωτικές επενδύσεις.
Η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να προωθήσει αρκετά μεγάλα επενδυτικά έργα τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ).
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και κατά συνέπεια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, σε 2,7% το 2017 και 2,5% το 2018, ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποπληρωμών των νοικοκυριών, της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και της αύξησης του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις πρέπει να παραμείνουν οι κυριότεροι παράγοντες ανάπτυξης ενόψει περαιτέρω μειώσεων του ποσοστού ανεργίας.
Η Κύπρος εγκατέλειψε το τριετές μνημόνιο, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη λήξη του, έχοντας αντλήσει μόνο 7,3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τον Ιούνιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σταμάτησε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο, η οποία είχε τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2010.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Η Κύπρος συνέχισε να υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί.
Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3% του ΑΕΠ το 2016 και το δημοσιονομικό πλεόνασμα αυξήθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή κατά 5,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2012 και 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚ.
Όπως αναφέρει η Moody's το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για την περίοδο 2017-2019 της κυπριακής κυβέρνησης υιοθετεί μια ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική.
Ενώ ο προϋπολογισμός για το 2017 στοχεύει σε ελαφρώς μειωμένο πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις θεωρούν ότι το πλεόνασμα θα αυξηθεί και πάλι το 2018 στο 0,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο το 2019.
Η Moody's εκτιμά ότι η Κύπρος για το 2017 θα έχει έλλειμμα μόλις 0,4% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,1% του ΑΕΠ το 2018, χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει την περαιτέρω μείωση του χρέους.
Ως αποτέλεσμα, το χρέος της κυβέρνησης, αν και υψηλό, αναμένεται να μειωθεί από 108% του ΑΕΠ το 2016, στο 95% του ΑΕΠ έως το 2020.
Επιπλέον, το χρέος παραμένει βιώσιμο, με τα τοκοχρεολύσια να απορροφούν μόλις το 6,6% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης το 2016, από το ανώτατο σημείου του 9,2% που ήταν το 2013.
Αυτό μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της καλύπτει την αποπληρωμή του χρέους για το επόμενο έτος και μετριάζει τον κίνδυνο ρευστότητας.
Επιπλέον η Moody's αναμένει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρηθεί παρά το τέλος του προγράμματος, το οποίο θα στηρίξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης