Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ο καθοριστικός ρόλος της λιτότητας στην ανάκαμψη της Πορτογαλίας

JP Morgan: Ο καθοριστικός ρόλος της λιτότητας στην ανάκαμψη της Πορτογαλίας
H Πορτογαλία αναφέρεται ως ένα παράδειγμα οικονομικής αναζωπύρωσης, που έχει επικροτηθεί από τα διεθνή θεσμικά όργανα
Στην εξέλιξη της Πορτογαλίας, το πως ξαναστάθηκε στα πόδια της αλλά και στο ρόλο που μπορεί να έπαιξε η λιτότητα στην ανάκαμψη της οικονομίας αναφέρεται το CNBC, επικαλούμενο δηλώσεις του David Stubbs της JP Morgan Asset Management.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι μέρες που η Πορτογαλία πρωταγωνιστούσε μεταξύ των χωρών PIGS (το ακρωνύμιο για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ελλάδας και Ισπανίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης).
Πλέον, η Πορτογαλία αναφέρεται ως ένα παράδειγμα οικονομικής αναζωπύρωσης, που έχει επικροτηθεί από τα διεθνή θεσμικά όργανα.
Έτσι το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι έφερε αυτή την αλλαγή;

Το πρόγραμμα διάσωσης

Το 2011 η Πορτογαλία υπέγραψε με την Ευρώπη και το ΔΝΤ πρόγραμμα διάσωσης αξίας 78 δισ. ευρώ.
Η οικονομία της χώρας υποχώρησε κατά 3,2% το 2012, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης το ποσοστό της ανεργίας έφτασε σχεδόν στο 18% (στο 40% είχε φτάσει η ανεργία μεταξύ των νέων).
Έπειτα από πολλές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ και της ΕΕ, η Πορτογαλία αρνήθηκε τον Ιούνιο του 2014 να λάβει την δόση του προγράμματος και τελικά απελευθερώθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης.
Από τότε η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2017 και ανεργία κάτω του 10%,
«Το μεσοπρόθεσμο outlook της Πορτογαλίας έχει ισχυροποιηθεί, υποστηριζόμενο από την άνοδο των επενδύσεων και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών» επισημαίνει το ΔΝΤ.
Ωστόσο όπως δήλωσε στο CNBC, ο David Stubbs της JP Morgan Asset Management «το γεγονός ότι βρίσκεται προς στη σωστή κατεύθυνση, δεν σημαίνει ότι διαφύγει τον κίνδυνο».

Ποιος ευθύνεται για την ανάκαμψη της Πορτογαλίας

Σύμφωνα με τον Stubbs, η οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας βασίστηκε κυρίως στις πολιτικές της ΕΚΤ παρά στην πορτογαλική κυβέρνηση.
Κι αυτό στο πλαίσιο του QE, η ΕΚΤ αγόραζε πορτογαλικά ομόλογα, ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός ότι το ευρώ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα ήταν υποστηρικτικός παράγων για τις εξαγωγές.
«Η Πορτογαλία παραμένει μία από τις ευάλωτες οικονομίες» δήλωσε ο Stubbs, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία φαίνεται καλή σήμερα λόγω των περικοπών που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης.

Το χρέος της Πορτογαλίας

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα με τα υψηλά επισφαλή δάνεια των τραπεζών, αλλά και το μεγάλο εταιρικό και δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος της χώρας αναμένεται να φτάσει στο 128,5% του ΑΕΠ φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης