Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό χρέος

tags :
Η Moody's κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό χρέος
Οι πιθανές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της τάσης του χρέους από την Ουάσιγκτον, αυξάνοντας τα ομοσπονδιακά έσοδα τα επόμενα χρόνια, θα αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης του χρέους
Η εξυπηρέτηση του αμερικανικού χρέους πρόκειται να αποδυναμωθεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η αύξηση των κρατικών δαπανών, η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και η πιθανή φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρει η Moody's Investors Service σε έκθεσή της.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης το χρέος των ΗΠΑ είναι -σε σχέση με το χρέος των υπόλοιπων χωρών της G7- το λιγότερο βιώσιμο καθώς η Ουάσιγκτον πληρώνει υψηλά τοκοχρεολύσια.
Με τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια να αναμένεται να διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, το επίπεδο των πληρωμών των τοκοχρεολυσίων θα αποτελέσει τη δεσπόζουσα κινητήρια δύναμη των μελλοντικών μεταβολών τόσο των δεικτών επιτοκίου/έσοδα όσο και του επιτοκίου/ΑΕΠ δεδομένου ότι ούτε τα έσοδα ούτε το ονομαστικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί εξίσου γρήγορα.
Οι πιθανές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της τάσης του χρέους από την Ουάσιγκτον, αυξάνοντας τα ομοσπονδιακά έσοδα τα επόμενα χρόνια, θα αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης του χρέους.
Ωστόσο, ακόμη και αν το χρέος σταθεροποιηθεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οι δύο βασικοί δείκτες (επιτόκιο/έσοδα και επιτόκιο/ΑΕΠ) θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα απορροφήσουν περίπου το 15% των δημοσιονομικών εσόδων και το 2,8% του ΑΕΠ κατά το οικονομικό έτος 2026, από 8% και 1,4% που είναι το 2017 αντίστοιχα.
Η Moody's εκτιμά ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είναι υπερβολικά αισιόδοξο στις εκτιμήσεις του.  
Οι εκτιμήσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου κάνουν λόγο ότι τα έσοδα θα αυξηθούν περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ αρχής γενομένης από το 2018.
Ωστόσο, η προοπτική της φορολογικής μεταρρύθμισης υποδηλώνει ότι είναι πιθανότερο τα έσοδα να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο τονίζει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης