Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καρυτινός (Εθνική Πανγαία) στο bankingnews: Η αγορά ακινήτων θέλει νέο προϊόν, επενδυτές και όχι φόρους

Καρυτινός (Εθνική Πανγαία) στο bankingnews: Η αγορά ακινήτων θέλει νέο προϊόν, επενδυτές και όχι φόρους
H αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις κινήσεις των τραπεζών στο στάδιο αντιμετώπισης  των «κόκκινων» δανείων
Ο Αριστοτέλης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία μιλάει για τις νέες Α.Ε.Ε.Α.Π που δημιουργούν επιφανείς επιχειρηματικοί όμιλοι και τις καλωσορίζει στην αγορά ακινήτων.
Περιμένει να δει τα επόμενα βήματα τους.
Ευελπιστεί ότι δεν θα μείνουν στη διαχείριση των δικών τους ακινήτων και θα αναπτυχθεί ένας υγιείς ανταγωνισμός, που θα μας βελτιώνει όλους μας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαίας θωρεί ότι η αύξηση της φορολογίας μειώνει το ανταγωνιστικό πεδίο δράσης των εταιρειών.
Ωστόσο ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός βαθύς γνώστης της αγοράς λέει θέλουμε νέο προϊόν εννοώντας τη δημιουργία επαγγελματικών  ακινήτων τα οποία θα φέρουν νέο αίμα επενδυτών.
Εκτιμά ότι η αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις κινήσεις των τραπεζών στο στάδιο αντιμετώπισης  των «κόκκινων» δανείων.
Αναμένει την παρουσία ξένων επενδυτών για την εκμετάλλευση των ακινήτων που θα πουληθούν από τις τράπεζες.
Η Εθνική Πανγαία ασχολείται  με τα «μεγάλα» υπάρχουν σχέδια και συζητήσεις και θα έρθουν στο φώς όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Οι νέες Α.Ε.Ε.Α.Π θα συμβάλουν στην ανασύνταξη του κλάδου;

Α. Καρυτινός: Το ότι γίνονται καινούργιες ΑΕΕΑΠ είναι καταρχήν πολύ θετικό, γιατί δημιουργείται ένας κλάδος που ήταν από την αρχή το ζητούμενο.
Οπότε είναι πάρα πολύ θετικό ότι μεγαλώνει αυτός ο κλάδος στην Ελλάδα και βελτιώνει τον ανταγωνισμό.
Νομίζω ότι είναι περισσότερο θετικό γιατί οι ΑΕΕΑΠ έχουν προβλήματα και πρόσφατα μέσω της πολύ μεγάλης τάξης φορολογίας, όσο μεγαλύτερος είναι ο κλάδος, τόσο καλύτερα μπορούν να αντιπροσωπεύονται και να διεκδικούν, καλύτερες συνθήκες για την λειτουργία τους για να είναι εναρμονισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Η υψηλότερη φορολογία σε σχέση με το παρελθόν στην πράξη δεν φέρνει εμπόδια στη δημιουργία ΑΕΕΑΠ;

Α.Καρυτινός: Δεν τους εμποδίζει γιατί ακόμα οι ΑΕΕΑΠ παραμένουν ο καλύτερος τρόπος αν θέλει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά και επενδυτικά με ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά έχει χάσει αρκετά πλεονεκτήματα που είχε σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτό είναι το πρόβλημα κυρίως αν θέλεις να προσελκύσεις ξένα κεφάλαια.
Είχαμε πει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα που δεν είναι πολύ ανταγωνιστική να διατηρήσει μερικούς τομείς που θα την κρατήσουν  ανταγωνιστική.  
Όμως η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν διαφορετική και έγινε λόγω φορολογικών αναγκών,το καταλαβαίνουμε.
Η φορολογική πολιτική όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς με τους ξένους.
Θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πολύ πιο εύκολα κεφάλαια με το να είμαστε λίγο, περισσότερο προσφιλής ως χώρα.  

Δηλαδή οι καινούργιες εταιρίες ΑΕΕΑΠ θέλουν να διαχειριστούν μόνο τα δικά τους ακίνητα και θα αποφύγουν να κάνουν πιο επιθετικά βήματα;

Α. Καρυτινός: Αυτός είναι ένας κίνδυνος έτσι κι αλλιώς.
Βλέπεται τη νέα εταιρεία  του κ. Θ. Φέσσα, ο οποίος λέει εμείς θα επεκταθούμε αυτό μένει να το δει κανείς.
Να βάζουν τα ακίνητά τους μέσα και να τα διαχειρίζονται, σε κάθε περίπτωση ξέρετε, όταν κάτι δεν απαγορεύεται δεν μπορείς να το αποκλείσεις.
Οι μέτοχοι όμως θα αποφασίσουν αν τους ικανοποιεί να έχουν μετοχές μίας εισηγμένης εταιρείας που απλώς θα διαχειρίζεται τα δικά της ακίνητα.
Δεν είναι πολύ attractive σαν προϊόν στην ξένη αγορά.

Για την αγορά ακινήτων εσείς τι εκτιμάται  Θα  υπάρξει βελτίωση;  

Α. Καρυτινός: Καταρχήν να την ξεχωρίσουμε άλλο η κατοικία και άλλο τα εμπορικά ακίνητα.
Γιατί μιλάμε για συλλήβδην για ακίνητα και είναι λάθος.
Αν μιλήσουμε για τα εμπορικά, αυτή την στιγμή ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος και είναι αρκετά μεγάλος γιατί είναι πολύ λίγα τα καλά ακίνητα τα οποία τα «κυνηγάνε» αρκετοί.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι ένα μέρος της αγοράς αυτή την στιγμή ανεβάζει τιμές.
Τα εξαιρετικά ακίνητα τα οποία είναι πολύ λίγα, για αυτά υπάρχει ανταγωνισμός.
Πάντως η αγορά θα δείξει το… πρόσωπο της όταν αρχίσουν να βγαίνουν προς πώληση ακίνητα από τις Τράπεζες.
Θα αυξηθεί η προσφορά ακινήτων ενώ την ίδια στιγμή ο κλάδος από πλευράς παραγωγής σταμάτησε να παράγει παλιοί developments σήμερα δεν υπάρχουν στην αγορά.

Λέτε λοιπόν ότι η αγορά θέλει καινούργια ακίνητα;

Α. Καρυτινός: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σημαντική παραγωγή και νέων ακινήτων υπήρχε πάντα το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά τώρα είναι ακόμα πιο έντονο.
Οπότε θέλει λίγο καιρό το πράγμα για να αρχίσει να παράγεται και νέο προϊόν, μέχρι τότε ελπίζουμε ότι τα υφιστάμενα αυτά θα βγαίνουν στην αγορά συν αυτά που θα βγουν από τις Τράπεζες, θα μπορέσουν να γεφυρώσουν λίγο το κενό μέχρι να αρχίσουν να  δημιουργούνται καινούργια ακίνητα από developments.
Η κάθε μία εταιρεία εφαρμόζει τη δική της πολιτική, αλλά αν πάει κάποιος σήμερα να αναπτύξει γραφεία είναι ένα θέμα γιατί όπως καταλαβαίνετε η οικονομία δεν έχει ξεκινήσει τόσο πολύ ακόμα ώστε να μπορούν να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά ακίνητα που είναι πολλά ακόμα, να αρχίσουν να ζητιούνται και νέα.
Αυτή την στιγμή έχουμε ανακατατάξεις τις οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, να πάνε σε ένα καλύτερο ακίνητο κάποιες εταιρίες, να πάνε σε φθηνότερα ακίνητα κάποιες άλλες.
Δεν υπάρχει ζωντανό νέο δυναμικό να καλύψει τα κενά ακίνητα, τώρα αρχίζει λίγο η αγορά να φαίνεται να λειτουργεί λίγο περισσότερο, να δούμε αν θα είναι διατηρήσιμο.
Τώρα θα φανεί τώρα που αρχίζουν τα πράγματα να σταθεροποιούνται με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα περιβάλλον για τον επόμενο καιρό τουλάχιστον σχετικά σταθερό, για να δείξει και λίγο η αγορά που θα ισορροπήσει.

Από εσάς, από την εταιρία να περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό;

Α. Καρυτινός: Εμείς είμαστε «καταδικασμένοι» να κοιτάμε και μεγαλύτερα πράγματα λόγω και μεγέθους, όπως καταλαβαίνετε, τα οποία είναι και δύσκολο να βρεθούν.
Ετοιμάζουμε διάφορα πράγματα γιατί είμαστε σε επαφή και με κάποιους developments.
Είναι πράγματα που θέλουν λίγο καιρό για να ωριμάσουν στην Ελλάδα, ξέρετε δεν είναι όλα τόσο απλά στην Ελλάδα, όλα θέλουν τον χρόνο τους.
Να είστε βέβαιος ότι μέσα στον χρόνο κάποια πράγματα παραπάνω από εμάς θα βγουν.

Μπορούμε να δούμε ξένους επενδυτές στην αγορά ακινήτων;

Α. Καρυτινός: Ξένους επενδυτές θέλουμε οπωσδήποτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ξένους επενδυτές μέσω τουλάχιστον των ΑΕΕΑΠ.
Θα δούμε οπωσδήποτε ξένους επενδυτές οι οποίοι Θα έρθουν να αγοράσουν πακέτα δανείων, επίσης δεν αποκλείεται, εξαρτάται και από το τι θα κάνουν οι Τράπεζες, δεν ξέρω τι πολιτική θα έχουν.
Αλλά ξένους επενδυτές να έρχονται μαζικά για να αγοράζουν ακίνητα, η αγορά αυτή δυστυχώς δεν έχει τόση προσφορά για να έρθουν επενδυτές σε αυτή την  έκταση  Δεν  είμαστε Ισπανία.
Δεν έχουμε τόσο βαθιά αγορά εμείς για να έρθουν τεράστιοι όμιλοι να αγοράζουν μαζικά ακίνητα εδώ.
Είναι πολύ δύσκολη και ρηχή η δική μας αγορά.  
Από τη μια μεριά μας «προστατεύει», ξέρετε υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός, από την άλλη μεριά κι εμείς οι λίγοι παίχτες που υπάρχουμε δυσκολευόμαστε να βρούμε προϊόν.
Δεν είναι μόνο λόγω της  κρίσης και πριν την κρίση τα ίδια προβλήματα είχαμε, όχι τόσο βέβαια όσο τώρα, αλλά και πριν ταλαιπωρούμασταν να βρούμε προϊόν δεν ήταν τόσο απλό.

Μπορούμε να πάμε στη λογική να γκρεμίσουμε και να φτιάξουμε κάτι από την αρχή. Μπορεί να γίνει;

Α. Καρυτινός:Τι μπορεί να γκρεμίσουμε στην Ελλάδα;
Δεν μπορούμε να φτιάξουμε έστω όπως πρέπει τα προσφυγικά σπίτια απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Τα βλέπετε σε τι κατάσταση είναι τα κτίρια.
Εκεί στο καλύτερο σημείο της Αθήνας.
Λοιπόν, είναι ακόμα με τις σφαίρες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου.
Επίσης όταν υπάρχει τέτοια κατανομή στην ιδιοκτησία, πιστεύετε ότι είναι δυνατόν ποτέ να γκρεμιστεί μια πολυκατοικία να γίνει καινούργια;
Πρέπει να υπάρξει άλλο πλαίσιο το οποίο να δίνει δυνατότητες, να πείθει, πολύ δύσκολο στην Ελλάδα για τέτοια πράγματα.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης