Ισπανία: Άλμα 412% στα έσοδα των Podemos το 2016, στα 11,6 εκατ. ευρώ - Έχασε χρήματα το Λαϊκό Κόμμα

Ισπανία: Άλμα 412% στα έσοδα των Podemos το 2016, στα 11,6 εκατ. ευρώ - Έχασε χρήματα το Λαϊκό Κόμμα
Tο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κατόρθωσε να διατηρήσει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό του
Άλμα 412% κατέγραψαν τα έσοδα των Podemos το 2016, στα 11,6 εκατ. ευρώ, την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα έχασε 600 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Mundo.
Παράλληλα, και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κατόρθωσε να διατηρήσει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό του, καθώς στα ταμεία του έμειναν 11 εκατ.  το 2016, κυρίως όμως χάρις στη δραστική μείωση των δαπανών του.
Φαίνεται πως η αντι-καπιταλιστική ρητορεία των Podemos, σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να αποδεικνύονται ικανοί διαχειριστές και μια αποτελεσματική μηχανή κέρδους.
Η παράταξη κατόρθωσε να έχει συνολική κερδοφορία 11,6 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως χάρις στις επιχορηγήσεις για τη συμμετοχή της (και την αυξημένη εκπροσώπησή της) στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουλίου, αλλά και τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων.
Σε σύγκριση με τους λογαριασμούς του ΡΡ, του PSOE και των Ciudadanos, θα μπορούσε κανείς πλέον να ισχυρισθεί πως οι Podemos είναι το ισπανικό κόμμα με τη μεγαλύτερη κερδοφορία, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι η κερδοφορία στην πολιτική δεν μετριέται τόσο πολύ σε χρήμα όσο σε ψήφους.
Και ακριβώς το 2016 είναι το έτος στο οποίο, ναι μεν τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα ύψη, αλλά ήταν επίσης η χρονιά που δεν επιτεύχθηκε το προσδοκώμενο sorpaso (ξεπέρασμα) του PSOE στη δεύτερη θέση, παρά τη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά (IU), καθώς ο νέος συνασπισμός της Αριστεράς, οι Unidos Podemos απώλεσαν ένα εκατομμύριο ψήφους.
Αλλά, παρά την πικρή γεύση που είχε πολιτικά για τους Podemos το 2016, οικονομικά αποδείχθηκε λίαν επικερδές, καθώς του έφερε ένα πλεόνασμα που ποσοτικά ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ, όταν το έτος 2015 είχε πλεόνασμα μόλις 2,2 εκατ., που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 412% μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα για τη χρήση του 2016, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την επίσημη κρατική ιστοσελίδα για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.
Το συγκεκριμένο πλεόνασμα των 11.594.836 ευρώ προκύπτει από την κατάσταση του λογαριασμού των οικονομικών αποτελεσμάτων, μετά την αφαίρεση των δαπανών 11.947.119 ευρώ από το συνολικό ύψος των εσόδων των 23.579.848 ευρώ.
Αυτή η αύξηση της κερδοφορίας κατά 412% έχει διάφορες εξηγήσεις. Εν πρώτοις, οφείλεται κατά μέγα τμήμα στις κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνουν τα κόμματα για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και τις εκλογικές επιδόσεις τους.
Μόνο από τις ετήσιες επιχορηγήσεις και εισφορές από τις θεσμικές εισφορές το 2016 εισήλθαν στα ταμεία του κόμματος 18,9 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιπροσωπεύει το 80,4% του συνόλου των 23.500.000 των εσόδων του.
Το ποσό  είναι κατά 14 εκατ. μεγαλύτερο από ό, τι έλαβε το προηγούμενο έτος. Χάρις στην είσοδό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, επισήμως από τον Ιανουάριο του 2016 και την παρουσία τους σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, από τα μέσα του 2015, οι Podemos εδραίωσαν μαζύ με την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα τους και ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους οικονομικούς πόρους για την επέκταση της κομματικής οργάνωσής τους σε όλη τη χώρα.
Τα υπόλοιπα 4,6 εκατομμύρια των εσόδων της παράταξης προέρχονται από «ιδιωτικά» κεφάλαια.
Από αυτά μόνο 1,6 εκατομμύριο προέρχονται από δωρεές από υποστηρικτές του, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% των συνολικών ετήσιων εσόδων.
Ένα χρόνο νωρίτερα το κεφάλαιο αυτό αντιπροσώπευε το 22% της εισροής των χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι για τα στελέχη του κόμματος δεν εφαρμόζεται καμία χρέωση με τη μορφή εισφοράς.
Οι μόνες υποχρεωτικές εισφορές είναι οι παρακρατήσεις υπέρ του κόμματος που εφαρμόζονται στους μισθούς που λαμβάνουν τα μέλη που κατέχουν «δημόσια αξιώματα».
Η εκπροσώπηση των Podemos σε όλα τα κεντρικά και τοπικά Κοινοβούλια το 2016 είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά αυτή την πηγή εισοδήματος από 926.089 το προηγούμενο έτος σε 2.801.798 ευρώ.
Πράγμα που αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό άλμα. Οι δημόσιοι λειτουργοί των Podemos κρατούν από το μισθό τους ένα ποσό ίσο με τρεις φορές τον κατώτατο μισθό και το υπόλοιπο το παραχωρούν στο κόμμα για χρηματοδότηση.
Η μεγάλη άνοδος των Podemos σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνεται στο κόστος του προσωπικού τους, που παρά την παρακράτηση στους μισθούς, το οικονομικό ισοδύναμο της δαπάνης έχει καταγράψει μια θεαματική άνοδο.
Ο αριθμός αυτός από 3,3 εκατομμύρια ευρώ το 2015 αυξήθηκε σε 8,1 εκατ. με σχεδόν πέντε εκατ. να αφορούν τη μισθοδοσία και τις προσλήψεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS