Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αυξήθηκαν στα 594 δισ. δολ. το 2016 τα ταμειακά διαθέσιμα των τεχνολογικών εταιριών στις ΗΠΑ

Moody's: Αυξήθηκαν στα 594 δισ. δολ. το 2016 τα ταμειακά διαθέσιμα των τεχνολογικών εταιριών στις ΗΠΑ
Ακολουθούν οι κλάδοι υγειονομικής περίθαλψης/φαρμακευτικών προϊόντων, καταναλωτικών προϊόντων, ενέργειας, αυτοκινητοβιομηχανίας και μεταποίησης
Τα ταμειακά διαθέσιμα των αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκαν εκ νέου το περασμένο έτος, κόντρα στη μείωση του δανεισμού από πλευράς τραπεζών αλλά και από τις αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Moody's.
Οι αμερικανικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δημιούργησαν ρεκόρ ρευστών διαθεσίμων 720 δισ. δολαρίων το 2016, επίδοση αυξημένη κατά 11% σε σχέση με το 2015.
Ο τεχνολογικός κλάδος πρωταγωνιστεί, καθώς οι κορυφαίες πέντε εταιρείες της σχετικής κατάταξης είναι οι Apple, Microsoft, Google, Cisco Systems και Oracle.
Οι παραπάνω κολοσσοί κατείχαν συνολικά 594 δισ. δολάρια σε μετρητά ή το 32% των μετρητών του συνόλου των αμερικανικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, στο τέλος του 2016.
Ακολουθούν οι κλάδοι υγειονομικής περίθαλψης/φαρμακευτικών προϊόντων, καταναλωτικών προϊόντων, ενέργειας, αυτοκινητοβιομηχανίας και μεταποίησης.
«Η συγκέντρωση μετρητών από τις αμερικανικές εταιρείες με πλούσια ρευστότητα συνέχισε να αυξάνεται πέρυσι, όπως και το ποσοστό που κατέχει ο τομέας της τεχνολογίας, το οποίο αντιστοιχούσε σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου.
Παρά την ισχυρή απόδοση των κεφαλαίων στους μετόχους, αναμένουμε, απουσία φορολογικής μεταρρύθμισης, η συγκέντρωση μετρητών στον κλάδο της τεχνολογίας να φτάσει ακόμη υψηλότερα κατά το επόμενο έτος, λόγω της ισχυρής παραγωγής ταμειακών ροών», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Ο τομέας της τεχνολογίας δημιούργησε το 48% του συνόλου των ονομαστικών μη χρηματοπιστωτικών ελεύθερων ταμειακών ροών το 2016, από 63% το 2015 και ίσο με το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, προσθέτει η Lane.
Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με το χρέος αυξήθηκαν κατά 37% το 2016, από 34% το 2015 και άνω του μέσου όρου του 35% για την τελευταία δεκαετία.
Τα δάνεια μειώθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι από το 2007, κατά 74 δισ. σε 4,95 τρισ. δολάρια.
Το χρέος μεταξύ των αξιολογούμενων εταιρειών στον ενεργειακό τομέα υποχώρησε περισσότερο, κατά 148 δισ. δολάρια, ενώ στον τομέας της τεχνολογίας αυξήθηκε το χρέος αυξήθηκε κατά 181 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, οι ταμειακές ροές από την εταιρική δραστηριότητα μειώθηκαν κατά σχεδόν 6% πέρυσι, σε 1,45 τρισ. δολάρια.
Εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας, οι ταμειακές ροές από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά λιγότερο από 1% και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 5%, ήτοι η πρώτη μείωση από το 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης