Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πίεση στα κέρδη των 5 μεγαλύτερων τραπεζών της Σ. Αραβίας, λόγω της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης

Moody's: Πίεση στα κέρδη των 5 μεγαλύτερων τραπεζών της Σ. Αραβίας, λόγω της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης
Πρόκειται για τις National Commercial Bank, Al Rajhi Bank, Samba Financial Group, Riyad Bank και Banque Saudi Fransi 
Οι χαμηλότερες κυβερνητικές δαπάνες -που θα οδηγήσουν σε ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη- θα πιέσουν τα κέρδη των 5 τραπεζικών κολοσσών της Σαουδικής Αραβίας το 2018, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος κάνει λόγο για μείωση στην πιστωτική επέκταση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Οι εν λόγω τράπεζες είναι οι National Commercial Bank -σε παρένθεση το outlook και η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας- (Stable, A1), Al Rajhi Bank (A1, Stable), Samba Financial Group (A1, Stable), Riyad Bank (A2, Stable) και Banque Saudi Fransi (A1, Stable).
«Καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώνει τις δαπάνες, αναμένουμε ότι τα δάνεια θα επιβραδυνθούν και τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν.
Ωστόσο, οι 5 μεγάλες τράπεζες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την τιμολογιακή τους δύναμη για να αντισταθμίσουν αυτές τις πιέσεις και να διατηρήσουν σταθερά τα κέρδη τους επόμενους 12 έως 18 μήνες», αναφέρεται στην ανάλυση της Moody's, στην οποία τονίζεται πως η Al Rajhi βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να διατηρήσει την κερδοφορία της τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της ισχυρής της θέσης στη λιανική τραπεζική, με περιορισμένα, αν και επεκτεινόμενα, ανοίγματα σε εταιρικό τομέα, αλλά και χαμηλό κόστος (επιτόκιο) καταθέσεων.
Τα αυξανόμενα επιτόκια θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών από τις υψηλότερες προβλέψεις, επιτρέποντάς τους να ανατιμήσουν τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, όπως αντικατοπτρίζεται στην έντονη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρά την αρνητική αύξηση των συνολικών κερδών.
Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότο το ΑΕΠ εκτός πετρελαίου για τη χώρα, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τραπεζών, θα αυξηθεί κατά μόλις 2% το 2017, διατηρώντας την πιστωτική ανάπτυξη υποτονική σε περίπου 3%.
«Και οι πέντε τράπεζες διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα, με όλες τους να παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) πάνω από 15%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης