Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street, με Fed και Trump στο επίκεντρο - Άνοδος του Dow Jones για 4η ημέρα

Οριακά κέρδη στη Wall Street, με Fed και Trump στο επίκεντρο - Άνοδος του Dow Jones για 4η ημέρα
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν έντονη μεταβλητότητα και περιόρισαν τα κέρδη τους μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο
Με άνοδο έκλεισε σήμερα (16/8/2017) η Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται επί τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αν και τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, στον απόηχο των πρακτικών που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αλλά και εν μέσω της έντασης μεταξύ του αμερικανού προέδρου και διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων εταιρειών.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,12%, στις 22.024,87 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,14% και έκλεισε στις 2.468,11 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,19% υψηλότερα, στις 6.345,11 μονάδες.
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν έντονη μεταβλητότητα και περιόρισαν τα κέρδη τους μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, που άφησαν να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για τον υποτονικό πληθωρισμό, αλλά παραμένει πρόθυμη να ξεκινήσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 4,5 τρισ. δολ.
Οι δείκτες της Wall Street αντέδρασαν με άνοδο στα πρακτικά, αλλά στη συνέχεια κατέγραψαν αστάθεια, αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας αλλά και τις πολιτικές εντάσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.









Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, τα εκτελεστικά μέλη της Fed φέρεται να άσκησαν δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) συμφώνησαν το θέμα της συρρίκνωσης του ισολογισμού να αναλυθεί εκτενέστερα κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, με ορισμένους ωστόσο να εκτιμούν πως η κίνηση δεν θα αποτελέσει δραστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Για τον πληθωρισμό, οι ανώτατοι τραπεζίτες αναμένουν ενίσχυση κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αποτιμώντας τις τρέχουσες επιδόσεις ως αδύναμες και προβλέποντας επίδοση κάτω του στόχου (2%) για περισσότερο χρόνο από όσο έχει αρχικά εκτιμηθεί.
Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Σεπτέμβριο 2017.
Ωστόσο, η αγορά είναι διχασμένη σχετικά με το εάν η Fed θα προβεί σε μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.
Οι προσδοκίες για μια αύξηση τον Δεκέμβριο βρίσκονται περίπου στο 45%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
O νέος πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η τράπεζα δεν διαθέτει κάποια εξήγηση που να δικαιολογεί τον χαμηλό πληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κλίμα βάρυνε η ένταση στην Ουάσιγκτον, με τον Trump να ανακοινώνει μέσω Twitter ότι προχωρά στη διάλυση δύο επιχειρηματικών συμβουλευτικών ομάδων, στον απόηχο των μαζικών παραιτήσεων CEOs, που αντιδρούν στη «χλιαρή» αντιμετώπιση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ των βίαιων ρατσιστικών επεισοδίων στη Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Εν τω μεταξύ, ήρεμη παραμένει η κατάσταση στο «μέτωπο» της Βόρειας Κορέας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να χαρακτηρίζει σήμερα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, «σοφή» και «εκλογικευμένη» την απόφαση της Πιονγγιάνγκ να μην προχωρήσει στην πυραυλική επίθεση εναντίον της νήσου Γκουάμ.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε και σήμερα με απώλειες, καθώς η μηνιαία έκθεση της ΕΙΑ έδειξε ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 9,4 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με απώλειες 1,6% ή 77 σεντς, στα 46,78 δολ. ανά βαρέλι.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης