Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επανέναρξη ελέγχων για τα προβληματικά δάνεια σε Alpha bank και Εθνική από 21/8 – Αυξάνονται 30% οι στόχοι για τα NPLs

Επανέναρξη ελέγχων για τα προβληματικά δάνεια σε Alpha bank και Εθνική από 21/8 – Αυξάνονται 30% οι στόχοι για τα NPLs
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΕΚΤ και ο SSM να επιμείνουν σε δάνεια τα οποία χαρακτηρίζονται ενήμερα ενώ στην κυριολεξία είναι μη εξυπηρετούμενα.
Λόγω των θερινών διακοπών οι έλεγχοι που πραγματοποιούν η ΕΚΤ και ο SSM για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 21 Αυγούστου 2017.
Σε αυτή την φάση σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των Εθνικής και Alpha bank και τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο έλεγχος σε Πειραιώς και Eurobank.
Το βασικό πρόβλημα των ελέγχων που αυξάνουν το ρίσκο είναι διττό
1)Λόγω της πίεσης που έχει ασκήσει το ΔΝΤ για AQRs για αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών είναι πολύ πιθανό – έως βέβαιο – ότι θα αυξηθούν οι στόχοι μείωσης των NPLs και NPEs κατά 30%.
Δηλαδή αντί για 7 - 8 δισεκ. μείωση το 2018 των κόκκινων δανείων να μειωθούν κατά 11 δισεκ.
Με δεδομένο ότι δεν θα διεξαχθούν τελικώς AQRs η ΕΚΤ είναι πιθανό για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ελληνικές τράπεζες.
Το σενάριο αυτό εμφανίζει υπερβολικά μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

2)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΕΚΤ και ο SSM να επιμείνουν σε δάνεια τα οποία χαρακτηρίζονται ενήμερα ενώ στην κυριολεξία είναι μη εξυπηρετούμενα.
Το ύψος των δανείων αυτών προσεγγίζει τα 5 δισεκ. με 6 δισεκ. στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αποκάλυψη των δανείων αυτών θα οδηγήσει σε νέες προβλέψεις τις τράπεζες και σε ζημίες επηρεάζοντας πολύ αρνητικά αναβαλλόμενη φορολογία…
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν τέλη Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι για τα NPLs και NPEs αλλά μάλλον θα μετατεθούν έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προβληματικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης