Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον Trump η ομιλία Yellen της FED, εκτιμά ο διεθνής Τύπος

«Ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον Trump η ομιλία Yellen της FED, εκτιμά ο διεθνής Τύπος
Ως «απάντηση» στην κριτική των Ρεπουμπλικανών, που έχουν ζητήσει να χαλαρώσουν ορισμένοι τραπεζικοί κανόνες, «είδαν» την ομιλία της Yellen διεθνή μέσα ενημέρωσης
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η ομιλία που έδωσε σήμερα (25/8/2017) η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.
Με βάση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ομιλία της Yellen ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, και το Κογκρέσο, που έχουν ζητήσει να χαλαρώσουν ορισμένοι τραπεζικοί κανόνες, υποστηρίζοντας ότι επιβράδυναν την οικονομία.

Reuters:
Yellen: Οι χρηματοοικονομικοί κανόνες έχουν καταστήσει την οικονομία ισχυρότερη, οι όποιες αλλαγές πρέπει να είναι «ήπιες»

Το «Reuters» χαρακτηρίζει τις παρατηρήσεις της Yellen ως μια ευρεία υπεράσπιση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου και μια σιωπηρή επίπληξη της επιθυμίας του Trump να μειώσει δραματικά την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας.
Σύμφωνα με το «Reuters», τα σχόλια της Yellen μπορεί επίσης να ισοδυναμούν με μια αποχαιρετιστήρια άποψη σχετικά με τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει εάν θα έχει η Yellen άλλη μια τετραετή θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, με την τρέχουσα θητεία της να λήγει τον Φεβρουάριο του 2018.
Η Yellen υπεραμύνθηκε διαφόρων τραπεζικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων stress test για τις μεγάλες τράπεζες, που έχουν βρεθεί στο «μικροσκόπιο» κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Trump και κορυφαίων Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η δέσμη των δημοσιονομικών κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του νόμου Dodd-Frank του 2010 παρεμποδίζουν τον δανεισμό και τη συνολική οικονομία.
Ένας έντονος κομματικός διχασμός στο Κογκρέσο θα εμποδίσει ενδεχομένως μια ευρεία νομοθετική αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων, αλλά η κυβέρνηση Trump αντικαθιστά αργά τους ρυθμιστές που συνέταξαν τους αρχικούς κανόνες μετά την κρίση με νέους αξιωματούχους που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συμπάθεια μια πιο ελαστική ρύθμιση.

Politico:
Μην ξεχάσετε τα μαθήματα της χρηματοοικονομικής κρίσης, προειδοποιεί η Yellen της Fed

Ως μια έμμεση αναφορά στο πώς θα διοικούσε την κεντρική τράπεζα εάν ο Trump επέλεγε να την κρατήσει στο «τιμόνι» της Fed, χαρακτήρισε την ομιλία της Yellen το «Politico».
Η Yellen είναι μια υπέρμαχη υπερασπίστρια του νόμου Dodd-Frank του 2010, που ψηφίστηκε υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, και υπέβαλε τις τράπεζες σε μια σειρά από νέες απαιτήσεις που αποσκοπούσαν στη μείωση της εξάρτησης από το χρέος και στην αύξηση των μετρητών τους.
Όμως, καθώς το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον έχει μετατοπιστεί πλέον στην απλούστευση και τη μείωση των κανόνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Yellen έχει επισημάνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση για το πώς να αποσυρθούν περιττοί κανονισμοί.

Business Ιnsider:
Η πρόεδρος της Fed απορρίπτει την ατζέντα δημοσιονομικής απορρύθμισης του Trump

To «Business Ιnsider» μετέδιδε πως η πρόεδρος της Fed είχε ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση Trump σε ό,τι θα μπορούσε να είναι η τελευταία της ομιλία στο Jackson Hole.
Όπως προειδοποίησε, η αναίρεση της σκληρής δουλειάς της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Η Yellen έχει υπερασπιστεί και στο παρελθόν τον νόμο Dodd-Frank και σήμερα δεν έδειξε να κάνει πίσω, δείχνοντας ότι δεν «καίγεται» για μια νέα θητεία στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας.
Εξάλλου, και ο Trump θεωρείται ευρέως ότι εξετάζει μια αντικατάσταση της Yellen με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Gary Cohn.

New York Times:
Η Yellen προειδοποιεί κατά της διαγραφής των κανονισμών που υιοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση

Ως αντίκρουση της κριτικής των Ρεπουμπλικανών ότι η χρηματοοικονομική ρύθμιση παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη «είδαν» την ομιλία της Yellen και οι «New York Times».
Η Yellen τόνισε ότι οι αλλαγές μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, έχουν βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η ομιλία ήταν μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Trump, η οποία πιέζει τις ρυθμιστικές αρχές να χαλαρώσουν ή να καταργήσουν ορισμένες από αυτές τις ρυθμιστικές αλλαγές.

Washington Post:
Η Yellen απορρίπτει την προσέγγιση του Trump για τη ρύθμιση της Wall Street

Η «Washington Post» ανέφερε ότι η Yellen υπεραμύνθηκε των ευρειών κανονισμών που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, λέγοντας ότι οι κανόνες μπορούν να προστατεύσουν την οικονομία από μια νέα κρίση και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Trump και των κορυφαίων βοηθών του ότι πρέπει να καταργηθούν.
Ο Trump εξετάζει το αν θα ήθελε να διατηρήσει τη Yellen στη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει αναφέρει πως του αρέσει η προσεκτική της προσέγγιση ως προς την αύξηση των επιτοκίων, αλλά η σημερινή ομιλία της Yellen θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εκείνης και του Λευκού Οίκου.

Financial Times:
Η Yellen προειδοποιεί να μην ξεχάσουμε τα μαθήματα της κρίσης

Ως απάντηση στους ισχυρισμούς Ρεπουμπλικάνων ότι οι τραπεζικοί κανόνες «καταπνίγουν» την οικονομία χαρακτήρισαν τις παρατηρήσεις της Yellen οι «Financial Times».
Η δημόσια υποστήριξή της στην ευρεία ώθηση του ρυθμιστικού καθεστώτος έρχεται εν μέσω εκκλήσεων από Ρεπουμπλικάνους για μια χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.
Ο Stanley Fischer, αντιπρόεδρος της Fed, έχει χαρακτηρίσει τις εκκλήσεις αυτές «εξαιρετικά επικίνδυνες και εξαιρετικά κοντόφθαλμες», ενώ χθες ο Robert Kaplan, επικεφαλής της Fed του Dallas, δήλωσε ότι θα ήταν επικίνδυνο να χαλαρώσει η ρύθμιση σε μια εποχή που ενισχύονται οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Bloomberg
Ευρεία υπεράσπιση των δημοσιονομικών κανόνων μετά τη κρίση από τη Yellen

Για την ισχυρότερη μέχρι τώρα υπεράσπιση των δημοσιονομικών κανόνων που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση από την πρόεδρο της Fed έκανε λόγο το «Bloomberg».
Οι παρατηρήσεις της Yellen θα μπορούσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο, να την φέρουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Trump, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο, στην οποία ζητούσε «σημαντικές αλλαγές» στον κανόνα Volcker.
Ο Trump έχει αναγάγει την απορύθμιση σε προτεραιότητα της ημερήσιας διάταξής του για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, με τον ίδιο και τους συμβούλους του να κατηγορούν κατ’ επανάληψη τον Dodd-Frank για τον περιορισμό του δανεισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης