Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανόνες για εκκαθάριση συστημικών τραπεζών από τη Fed - Yellen: Θα βοηθήσουν στη διαχείριση των κινδύνων

Κανόνες για εκκαθάριση συστημικών τραπεζών από τη Fed - Yellen: Θα βοηθήσουν στη διαχείριση των κινδύνων
Όταν ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα, η κατάρρευσή του μπορεί να αποσταθεροποιήσει το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε η Janet Yellen
Τους νέους κανόνες που θα διευκολύνουν την εκκαθάριση των συστηματικά σημαντικών τραπεζών των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα ασφαλές «λιμάνι» για χρηματοοικονομικές συμβάσεις μετά από μια χρεοκοπία, ολοκλήρωσε σήμερα (1/9/2017) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η απόφαση, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed, αποτελεί μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών μετά το τέλος της κρίσης να τερματιστούν τα λεγόμενα «too big to fail» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που είναι τόσο μεγάλα και τόσο πολύπλοκα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση πτώχευσής τους.
Σύμφωνα με το «Reuters», ο κανόνας απαιτεί από τις παγκόσμιες συστηματικά σημαντικές τράπεζες (GSIB) να τροποποιήσουν τη γλώσσα σε κοινές χρηματοοικονομικές συμβάσεις, ώστε να μην μπορούν να ακυρωθούν αμέσως εάν η επιχείρηση κηρύξει πτώχευση.
Μέσω της επιβολής νέων νομικών διασφαλίσεων, οι ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν να αποτρέψουν ένα κύμα πτωχεύσεων στις θυγατρικές μιας GSIB, που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί εάν ένας μεγάλος αριθμός αντισυμβαλλομένων σπεύσει να τερματίσει τις συμβάσεις του, όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman Brothers το 2008.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για οκτώ GSIBs, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Citigroup.
Καθώς οι GSIBs υπογράφουν έναν τεράστιο αριθμό τέτοιων συμφωνιών, αξίας συνήθως εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πανικός της αγοράς για τον τερματισμό τους θα μπορούσε ενδεχομένως να συρρικνώσει άλλα ιδρύματα.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε ότι όταν ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα, η αποτυχία του μπορεί να αποσταθεροποιήσει και άλλες επιχειρήσεις και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις.
«Αυτή η απαίτηση θα βοηθήσει στη διαχείριση του κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν καταρρέει μια GSIB», πρόσθεσε η Yellen.
Ο κανόνας ισχύει για μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης