Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν φως στο τούνελ - Kαι λουκέτα για 12.500 εταιρίες το β' 6μηνο του 2017

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν φως στο τούνελ - Kαι λουκέτα για 12.500 εταιρίες το β' 6μηνο του 2017
Τι δείχνει έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ 
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά από εννέα χρόνια οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MARC.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς με την ευκαιρία παρουσίασης έρευνας είπε ότι τα απόνερα της κρίσης αρχίζουν δειλά να υποχωρούν, αναδεικνύονται πιο ξεκάθαρα τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τα οποία απαιτούνται ενεργές και θαρραλέες παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.
Πρόσθεσε ότι για να μπορέσει η εγχώρια αγορά να βγει από το τούνελ της παρατεταμένης στασιμότητας θα πρέπει να υπάρχουν εργαλεία που θα συμβάλουν στην αύξηση των επενδύσεων, στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, στη μείωση της φορολογίας, και στην απλοποίηση των διαδικασιών δανειοδότησης των επιχειρήσεων.
Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών είναι ευνοϊκότερες καθώς βελτιώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αναφορικά με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2015, όπου οι 6 στους 10 που προέβλεπαν χειρότερες  ημέρες και σε ποσοστό 58,8%  ενώ σήμερα μόλις το 47,4%  βλέπει επιδείνωση  των οικονομικών μεγεθών  των εταιρειών τους.
Ο φόβος του λουκέτο της επιχείρησης απασχολεί μόλις ο 38,1% των ερωτηθέντων και το 21,6% το θεωρεί αρκετά πιθανό ενώ το 57,4% δεν το θεωρεί καθόλου πιθανό.
Με βάση την έρευνα εκτιμάται ότι είναι δυνατό να κλείσουν 12.500 με 13.000 επιχειρήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κλείσιμο μιας επιχείρησης δεν συνδέεται απαραίτητα με τις οφειλές αλλά το ζητούμενο είναι να εμφανίσουν ή να έχουν κέρδη.
Να σημειωθεί ότι το 55% επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι δεν έχει οφειλές και αντιστοιχεί σε περισσότερες από 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αντίθετα το 17,5% δηλώνει ότι έχει  οφειλές  πάνω  από 20.000 ευρώ, σε ποσοστό 9,8% έχει χρέη από 10.000 έως 20.000 ευρώ και κάτω από 10.000 ευρώ, εμφανίζεται το 17,7%.
Ο ένας στους τρείς επιχειρηματίες σκέπτεται να κάνει αίτηση ένταξης στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα σε ποσοστό 32,4%, ενώ το 53,4%  δεν προτίθεται να ενταχθεί και το 7,2% δήλωσε ότι έχει κάνει ρύθμιση των οφειλών του.
Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά  ότι το 9,2% των επιχειρήσεων θα κάνει αίτηση ένταξης στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δηλαδή θα ανέλθουν σε 64.000 επιχειρήσεις.  
Ενδιαφέρον έχει ότι το στοιχείο για τις εισφορές που καταβάλλονται με το νέο τρόπο υπολογισμού που εξαρτάται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Το 63,6% δήλωσε ότι πληρώνει λιγότερες εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς ασφαλιστικό του, το 12,1%  ότι πληρώνει τις ίδιες εισφορές και το 17,4%  λέει ότι πληρώνει υψηλότερες εισφορές.  
Το 65,1% διαπιστώνει επιδείνωση της ρευστότητας και το θέμα των επενδύσεων απασχολεί μόλις το 4,2% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η μία στις τρείς επιχειρήσεις για να τα φέρει… βόλτα καθυστερεί την έγκαιρη καταβολή μισθών των υπαλλήλων και το 42,7% απασχολεί προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης