Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς συμβιβασμό στο θρίλερ των AQRs – Οι τράπεζες θα έχουν 52% με 55% coverage ratio σε βάθος 2ετίας – Έλλειμμα 4,5+3=7,5 δισ

Προς συμβιβασμό στο θρίλερ των AQRs – Οι τράπεζες θα έχουν 52% με 55% coverage ratio σε βάθος 2ετίας – Έλλειμμα 4,5+3=7,5 δισ
Ποια είναι η προτεινόμενη λύση ώστε να μην γίνουν AQRs αλλά να ελεγχθούν οι τράπεζες;

Προς συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι οδηγείται το θρίλερ των AQRs στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τραπεζικές και θεσμικές πηγές και η λύση συνδέεται με τον δείκτη coverage ratio NPEs δηλαδή τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Τα AQRs asset quality review δηλαδή έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού δηλαδή των δανείων των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά την πρόταση του ΔΝΤ να διεξαχθούν έλεγχοι στις τράπεζες.
Προκλήθηκε αναστάτωση γιατί η ΕΚΤ και ο SSM και προφανώς οι ελληνικές τράπεζες και η ΤτΕ δεν θέλουν να διεξαχθούν AQRs για να μην προκύψουν άμεσα κεφαλαιακά ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Μια συμβιβαστική λύση που εξετάζεται και η οποία έχει μεγάλη πιθανότητα επιβεβαίωσης είναι η εξής.
Οι τράπεζες έχουν ως γνωστό πλήθος αριθμοδεικτών.
Σε αυτό που πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι ο δείκτης NPE Coverage Ratio δηλαδή ο δείκτης που μας δείχνει με πόσες προβλέψεις καλύπτονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Εάν μια τράπεζα έχει coverage ratio 60% αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων NPEs είναι 60%.
Στην Ευρώπη που οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον δείκτη NPLs ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις κυμαίνεται μεταξύ 73% και 66% δηλαδή οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υψηλότερους δείκτες.

Ποια είναι η προτεινόμενη λύση ώστε να μην γίνουν AQRs αλλά να ελεγχθούν οι τράπεζες; 

Το ΔΝΤ ζητάει να διεξαχθούν έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες δηλαδή AQRs ώστε να εξακριβωθεί εάν είναι επαρκείς κεφαλαιακά.
Κατά το ΔΝΤ χρειάζονται επιπλέον 10 δισεκ. και μάλιστα μπορεί να μην επαρκούν.
Η ΕΚΤ και ο SSM διεξάγουν ήδη ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες.
Ήδη αξιολογούνται Εθνική και Alpha bank και τον Νοέμβριο Πειραιώς και Eurobank.
Η συμβιβαστική πρόταση που εξετάζει ο SSM είναι η εξής

Να συμφωνηθεί ατύπως ότι ο δείκτης NPEs coverage ratio στις 4 ελληνικές τράπεζες θα βρίσκεται στο 52% με 55% και σίγουρα πάνω από 50%.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται το εξής
Η Εθνική έχει coverage ratio NPEs 55,7%
Η Eurobank 51,1%
Η Πειραιώς 45%
Η Alpha bank 48%.
Εφόσον ισχύσει ένας δείκτης coverage ratio NPEs μεταξύ 52% και 55% αυτό σημαίνει ότι σε παρούσες αξίες η Πειραιώς έχει έλλειμμα 2,5 δισεκ. και η Alpha bank 1,7 δισεκ.
Η Eurobank έχει έλλειμμα 350-400 εκατ ευρώ και η Εθνική πλεόνασμα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η υπάρχει ένα έλλειμμα 4,5 δισεκ. ευρώ και οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Όμως η ΕΚΤ θα δώσει ένα περιθώριο 2 χρόνων ώστε οι τράπεζες να διενεργήσουν τις προβλέψεις ενώ τις προβλέψεις που αφορούν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRs9 που υπολογίζονται σε 3 δισεκ. θα έχουν περιθώριο 5 χρόνια για να τις αποσβέσουν.
Με βάση το coverage ratio NPEs και τα IFRs 9 προκύπτει μια ζημία στις τράπεζες 7,5 δισεκ. ευρώ που κρίνεται ρεαλιστική τηρουμένων των παραμέτρων στο ελληνικό banking.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Π..χ η Πειραιώς εμφανίζεται να έχει το χαμηλότερο δείκτη κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις (NPEs coverage ratio) οπότε αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Όμως η Πειραιώς έχει βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση γιατί αφενός συγχώνευσε πολλές τράπεζες άρα εύλογα πήρε πάνω της και πολλά προβλήματα αφετέρου γιατί κάθε φορά που η τράπεζα Πειραιώς – είτε οποιαδήποτε τράπεζα – κάνει διαγραφή προβληματικών δανείων μειώνεται ο κρίσιμος δείκτης coverage ratio NPEs.
Κάθε φορά που οι τράπεζες διαγράφουν δάνεια από την μια πλευρά έχουν όφελος αλλά από την άλλη επιδεινώνουν τον πιο κρίσιμο δείκτη που θα καθορίσει εάν χρειαστούν και πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν στο μέλλον.

Συμπέρασμα

Όπως από την πρώτη στιγμή διαφαινόταν το ΔΝΤ μπορεί να μην επιτυγχάνει τον στόχο του 100% αλλά σχεδόν 60% περνάει η θέση του.
Δεν θα πραγματοποιηθούν AQRs με την έννοια την κλασσική αλλά μέσω των ελέγχων που διεξάγει η ΕΚΤ και ο SSM στις ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους.
Το παράδειγμα της Κύπρου θα επαναληφθεί καθώς η τράπεζα Κύπρου είχε coverage ratio 42%, θα πάει στο 48% με στόχο 50% προσεχώς και λίγο υψηλότερα σε επόμενη χρονική φάση.
Με αυτή την συμβιβαστική λύση ΕΚΤ και ΔΝΤ θα κάνουν ένα βήμα πίσω και οι ελληνικές τράπεζες θα θωρακιστούν ακόμη περισσότερο.
Θα επωμιστούν μια συνολική επιβάρυνση περί τα 7,5 δισεκ. με αύξηση του δείκτη κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις και IFRs 9 αλλά θα έχουν για τα 4,5 δισεκ. 2 χρόνια προθεσμία και για τα 3 δισεκ. 5 χρόνια προθεσμία.

Τι σημαίνει αυτή η λύση χρηματιστηριακά;

Σημαίνει ότι δεν έρχεται η καταστροφή αλλά δεν θα πανηγυρίσουμε κιόλας.
Είναι μια συμβιβαστική λύση που ορίζεται ως το μη χείρον βέλτιστον.

Θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες;

Δυστυχώς έχουμε πολλές φορές αναφέρει σε βαθμό παρεξηγήσεως ότι ενώ οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς διαθέτουν 33,4 δισεκ. συνολικά κεφάλαια και tangible book 28,8 δισεκ. θα έπρεπε οι ίδιες να προσπαθούν να αυξήσουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα που ενώ φθάνει τα 9 δισεκ. δεν καλύπτει τις ανάγκες για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Π.χ.η Πειραιώς έχει κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% καθορισμένο από την ΕΚΤ.
Το κεφαλαιακό της απόθεμα είναι 2 δισεκ. όσο είναι και τα cocos δηλαδή τα μετατρέψιμα ομόλογα που πρέπει να αποπληρώσει στο μέλλον.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα με 33,4 δισεκ. συνολικά κεφάλαια, 19,53 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και -31 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά θα ήταν ευχής έργον να διαθέτουν όχι 9 αλλά 20 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα.
Θα ήταν ιδανικό σενάριο να υλοποιήσουν ΑΜΚ οι ελληνικές τράπεζες όχι προληπτικά όπως στο παρελθόν, αλλά όντας επαρκείς κεφαλαιακά να θωρακιστούν ακόμη περισσότερο και έχοντας 20 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα να πουλήσουν 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Ναί θεωρούμε ότι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα δώσουν πολλαπλασιαστική αξία στις τράπεζες, το αρχικό σοκ, πτώση μετοχών, dilution κ.α. θα αντιμετωπιστεί σύντομα και οι τράπεζες αντί για 10 θα έχουν 30 δισεκ. αξία μετά την 4η ανακεφαλαιοποίηση.
Δυστυχώς δεν θα πρυτανεύσει η λογική, θα κυριαρχίσει άποψη ότι σιγά σιγά να βρούμε λύσεις αντί να αποφασιστεί μια θεραπεία σοκ.
Λένε πολλοί ότι εάν υπάρξει και 4η ανακεφαλαιοποίηση θα καταστραφεί η χώρα, θα καταρρεύσει η προσπάθεια ανάκαμψης, οι τράπεζες θα ριχθούν πάλι στον βούρκο και οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστραφούν.
Η άποψη μας είναι ότι δεν θέλουν τα AQRs και τις αυξήσεις κεφαλαίου γιατί δεν θέλουν τα hedge funds βασικοί μέτοχοι των τραπεζών να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη.
Η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει το 2014 όπου ο Σαμαράς δεν ήθελε με τίποτε να βγουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests πολεμώντας με μανία μαζί με τον Τουρκολιά της Εθνικής και τον Στουρνάρα της ΤτΕ αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς....
το bankingnews κατηγορώντας το ότι χειραγωγεί το ελληνικό χρηματιστήριο με τα stress tests.
Το 2014 ανησυχούσαν ότι θα χαλάσει το κλίμα στο χρηματιστήριο μέσω των τραπεζών και το success story του Σαμαρά θα κατέρρεε.
Δυστυχώς το 2015 ακριβώς 8 μήνες μετά αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είχαν ανάγκη από 14 δισεκ. νέα κεφάλαια. 
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και με τον Τσίπρα όπου ανησυχεί μήπως η προσπάθεια ανάκαμψης αποτύχει...πάλι λόγω τραπεζών.


Το coverage ratio των ελληνικών τραπεζών

Τράπεζα

Coverage ratio NPEs
Ιούνιος 2017

Διαφορά έναντι στόχου

Tangible book καθαρά κεφάλαια

Πειραιώς

45%

-2,5 δισ

7,6 δισ

Εθνική

55,7%

+1,3 δισ

6,4 δισ

Eurobank

51,1%

-350 εκατ

5,77 δισ

Alpha bank

48%

-1,7 δισ

9 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης