Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θα πει ο Α. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ...σχεδόν τίποτα - Θα παρουσιάσει σχέδιο για την μεταμνημονιακή εποχή

Τι θα πει ο Α. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ...σχεδόν τίποτα - Θα παρουσιάσει σχέδιο για την μεταμνημονιακή εποχή
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά επισημαίνοντας ότι έχει υποκατασταθεί η εμπιστοσύνη εταίρων θεσμικών δανειστών και συμμάχων σε όλα τα επίπεδα
Το τρίπτυχο «η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για το ξεπέρασμα της κρίσης», ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου με αναλυτικές αναφορές στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο στις αγορές και την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και τέλος ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και την είσοδο στη νέα «μεταμνημονίακη εποχή» θα συνθέτει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς σήμερα (9/9/2017) το βράδυ στη ΔΕΘ.  
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά επισημαίνοντας ότι έχει υποκατασταθεί η εμπιστοσύνη εταίρων θεσμικών δανειστών και συμμάχων σε όλα τα επίπεδα.  
Επιπλέον στον υπολογισμό του κυβερνητικού έργου θα αναφερθεί στην αύξηση του ΑΕΠ τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων ειδικά των ξένων και άμεσων την επιτυχή επιστροφή στις αγορές , την αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών και όχι των παροχών καθώς οι δανειστές έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους ενόψει και της γ' αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε κατά 6,6 μονάδες βάσης στο 5,543% και στην υποχώρηση του 2ετούς κατά 1 μονάδα βάσης στο 3,131%.
Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, θα υποστηρίξει πως συνεχίζεται η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση καταθέσεων κατά 946 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στον συνολικό ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ο οποίος, επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο αλλά και στην εισροή επενδύσεων στην ελληνική οικονομία όπου το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 11,2% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ θα αναφερθεί και στην κατά 6% ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 2000 μέχρι σήμερα.
Σε ότι αφορά στο μείζον θέμα της ανεργίας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πέσει πάνω από πέντε μονάδες και έχει αποκλιμακωθεί στο 21,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σε σχέση με το 27% του 2014.
Σε ότι αφορά στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, και την στήριξη των όσων έχουν πληγεί  περισσότερο από την κρίση.
Στην τρίτη ενότητα της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναπτύξει το όραμα της κυβέρνησης για την λεγόμενη «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» η οποία όπως αναμένεται να πει θα βασίζεται θα βασίζεται στην προστασία της εργασίας και όχι συντριβή της.
Προτεραιότητα όπως θα πει θα έχει η νέα γενιά με πολιτικές και προγράμματα για την ανάσχεση του brain drain στερευμένες δράσεις  για την ανεργία που χτυπά τους νέους, μέτρα για την νεανική επιχειρηματικότητα κ.α.
«Προχωράμε στην Ελλάδα της Νέας Εποχής με νέο παραγωγικό μοντέλο κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα νέο κοινωνικό κράτος» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου.
Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί θα μεταβεί στο χώρο της έκθεσης όπου θα προεδρεύσει σύσκεψης με το προεδρείο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ αμέσως μετά θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Έκθεσης όπου θα συνομιλήσει με εκθέτες και φορείς που μετέχουν στην διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται το απόγευμα να πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις και στο γραφείο που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη ενώ το βράδυ λίγο μετά τις 20:00 θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του στους παραγωγικού φορείς
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεβαιώσει ότι και η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς εμπλοκές ενώ αναμένεται να ζητήσει  γενναίες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τερματισμό των πολιτικών αυστηρής λιτότητας, αντικατάσταση του εποπτικού ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από ένα ευρωπαϊκό όργανο και ανάγκη άμεση λήψης αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Στις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής (10/9)  ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη διακαναλική συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης