Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το περίπτερο της Κίνας στη ΔΕΘ εγκαινίασε ο Τσίπρας: Σημαντική και καλοδεχούμενη η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων

Το περίπτερο της Κίνας στη ΔΕΘ εγκαινίασε ο Τσίπρας: Σημαντική και καλοδεχούμενη η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων
O πρωθυπουργόες, Α. Τσίπρας, χαιρέτισε την έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα - Πεκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου
Πρόσκληση σε κινέζικες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και μάλιστα τώρα που «η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις», απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας στην 82η ΔΕΘ.
Όπως είπε, «μετά τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ακολούθησε μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια σειρά από επενδύσεις σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πραγματικά διψάει για επενδύσεις.
Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλοδεχούμενη», ενώ «η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κίνας με τον "νέο δρόμο του μεταξιού", να επενδύσει σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, βρίσκει την Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που πρέπει να αξιοποιήσει το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο αντάμωμα τριών Ηπείρων και να γίνει παγκόσμιο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πέρα από την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις σε τομείς που ακόμα έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες, όπως στις τουριστικές ροές από την Κίνα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος χαιρέτισε την έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα -Πεκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου, καλωσόρισε τις κινεζικές επιχειρήσεις που εκθέτουν προϊόντα τους στην έκθεση και ευχήθηκε «η συμμετοχή τους στην 82η ΔΕΘ να σημάνει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, μετά τον Πειραιά, να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο για τη σύσφιξη των σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, χαρακτηρίζοντάς "ορόσημο" για την πρόοδο των διμερών σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κατανόησης με αμοιβαία κέρδη και για τις δύο χώρες.
Σημείωσε ότι στην αποψινή τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ θα διαβάσει μήνυμα του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κετσιάνγ.
Με εξίσου θετικά λόγια μίλησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον "νέο δρόμο του μεταξιού".
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε σε περίπτερα κινεζικών εταιριών, συνοδευόμενος από Κινέζους αξιωματούχους, όπου και  ενημερώθηκε για τα προϊόντα που εκτίθενται, ενώ σε μερικά περίπτερα  του προσέφεραν αναμνηστικά δώρα.
Αρχικά, στο περίπτερο της COSCO είδε ένα υπερσύγχρονο μοντέλο τρένου μεγάλης ταχύτητας και του προσέφεραν δύο κουκλάκια για τα παιδιά του, επισκέφθηκε περίπτερα εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπου του πρόσφεραν ένα κινητό τηλέφωνο, περιεργάστηκε ρομπότ που προσφέρει αντικείμενα σε ανθρώπους και δοκίμασε κινέζικο τσάι, ενώ επισκέφθηκε και το περίπτερο της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης