Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Το σημείο διαφοροποίησης του 2017 από τα προηγούμενα έτη έχει να κάνει με την ποιότητα της ανάκαμψης

Παπαδημητρίου: Το σημείο διαφοροποίησης του 2017 από τα προηγούμενα έτη έχει να κάνει με την ποιότητα της ανάκαμψης
Ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μίλησε στο γεύμα εργασίας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Σε φάση επιτάχυνσης βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, το 2017 θα υπερβεί τον στόχο της ανάπτυξης που έχει τεθεί στο 1,8%, όμως «το κρίσιμο σημείο διαφοροποίησης του 2017 από τα προηγούμενα έτη δεν έχει να κάνει με την ποσοτική επέκταση και το αν θα πετύχουμε φέτος 1,5% ή 2% ανάπτυξη, αλλά με την ποιότητα της ανάκαμψης», υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου.
Ο υπουργός μιλώντας στο γεύμα εργασίας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ανέφερε ότι αυτή «η ανάκαμψη εμφορείται από τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας, μαζί με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας έναντι των θεσμών, των αγορών και των επενδυτών μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη συμφωνία για βαθμιαία ελάφρυνση του χρέους και την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος».
Όπως είπε, «δεν είναι πολύς καιρός που έχει περάσει απ’ όταν υπήρχαν αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, ενώ λίγες εβδομάδες πριν η αντιπολίτευση ακόμη μιλούσε για ύφεση, μείωση ανταγωνιστικότητας και εμπιστοσύνης και αποεπένδυση στην οικονομία.
Σήμερα είναι πλέον φανερό πως η οικονομία βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
H αμφισβήτηση μετατέθηκε τώρα στον υποτιθέμενο ισχνό και αβέβαιο χαρακτήρα της ανάκαμψης με επιδόσεις χαμηλότερες αυτές του 2014.
Tίποτα από τα δύο δεν ισχύει.
Η κάμψη των επενδύσεων στο β’ τρίμηνο είναι προσωρινή και σχετίζεται με μία ασυνέχεια που είχαμε στην εκτέλεση του ΠΔΕ».
Ο κ.Παπαδημητρίου μίλησε για ανάκαμψη της οικονομίας στο α’ εξάμηνο του 2017 σε όλα τα επίπεδα και μεγέθη της ταχύτερα από ποτέ μετά το 2008, με τις παραγωγικές επενδύσεις να τρέχουν 3% ετησίως, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνουν 7% και την ιδιωτική κατανάλωση 1% αντίστοιχα.
Σημείωσε ότι η γενικευμένη αυτή πρόοδος στα πολλά διαφορετικά μέτωπα της οικονομίας «είναι προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής για πιο ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που στη θέση της κατανάλωσης με δανεικά και της προώθησης χρηματοπιστωτικών και κερδοσκοπικών κυρίως επενδύσεων, προωθεί ένα μοντέλο που βασίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, όπως και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας».
Κατά τον ίδιο, στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η δημιουργία μαζικής απασχόλησης με τη ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος νεαρών εγκεφάλων από τη χώρα (brain drain).
Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, που νωρίτερα μίλησαν για υψηλή φορολογία, τους είπε «μιλήσατε για υψηλή φορολογία.
Ναι, είναι υψηλή, αλλά χαμηλότερη από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, και ναι, υψηλότερη από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ιρλανδία».
Υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η παραοικονομία, αλλά με τη δραστηριότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μειώνεται «όχι όσο θέλουμε, αλλά μειώνεται».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Κ. Μίχαλος,τόνισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «τα τραύματα θα είναι πολύ βαριά».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυτή η αξιολόγηση δεν μπορεί να καθυστερήσει σε καμία των περιπτώσεων όσο καθυστέρησε η δεύτερη, γιατί θα είναι πολύ βαριά τα τραύματα.
Σε περίπτωση, δε, που το ΔΝΤ αποφασίσει να εξέλθει αυτής της συμφωνίας, [...] ας εξέλθει, προς Θεού όμως δεν πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να μπορέσει να φύγει με τον θόρυβο που θέλει να δημιουργήσει αποχωρώντας από τη συμφωνία».
Όπως είπε ο κ. Μίχαλος «πρωτίστως το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι φορείς να σταθούμε σαν γροθιά απέναντι στο ΔΝΤ, γιατί θα δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα ώς προς τους σκοπούς που υπηρετεί», ενώ έκανε αναφορά στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα  για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλή φορολογία και τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, την έλλειψη αναπτυξιακού μετασχηματισμού, τη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις οικονομίας της γνώσης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δ. Μπακατσέλος, υπογράμμισε ότι «το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κρατά χαμηλή την εσωτερική ζήτηση.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα, τους υψηλότερους φόρους και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει φέρει ασφυξία στην αγορά και έχει οδηγήσει την οικονομία σε έναν υφεσιακό κύκλο.
Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακατσέλος ανέφερε ότι «η ύφεση της οικονομίας έχει σημαντική κεκτημένη ταχύτητα και ορμή και θα αργήσει ακόμη και ένα επενδυτικό σοκ να την επανεκκινήσει», ενώ τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στις τράπεζες των 42 δισ. ευρώ «που βρίσκονται στα στρώματα» αλλά και των χρημάτων που εξήχθησαν νομίμως στο εξωτερικό, καθώς αν δεν συμβεί αυτό, όπως είπε, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Σημείωσε ακόμη ότι «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Χρειάζεται η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ομοψυχία.
Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα δούμε τη χώρα μας να μπαίνει στο περιθώριο για τα επόμενα τριάντα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης