Τελευταία Νέα
old

Στην ΤτΕ η πρώτη... στάση των τεχνικών κλιμακίων - «Ψάχνουν» κόκκινα δάνεια και εξωδικαστικό

Στην ΤτΕ η πρώτη... στάση των τεχνικών κλιμακίων - «Ψάχνουν» κόκκινα δάνεια και εξωδικαστικό
«Αγκάθι» η καθυστέρηση στις αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η πρώτη… στάση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, τα στελέχη των οποίων κατέφθασαν σήμερα στην Αθήνα, με μάλλον άγριες διαθέσεις.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο bankingnews.gr, οι τεχνοκράτες Ευρωζώνης, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ ζήτησαν από τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ εκτεταμένη ενημέρωση αναφορικά τόσο με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών όσο και με το εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος με την εφαρμογή του μέτρου του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί τυχαία την παραπάνω επιλογή, καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει διαρρεύσει η κόντρα που υπάρχει μεταξύ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανοποιητικά κεφαλαιοποιημένες, ενώ το ΔΝΤ, την ίδια ώρα, ασκεί πιέσεις για εφαρμογή των περίφημων AQRs (Asset Quality Reviews) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ επανειλημμένα στελέχη του έχουν εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, το ύψος της οποίας τοποθετείται στα 10 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο προϋπολογισμός και έσοδα

Πέραν, όμως, των τραπεζών οι τεχνοκράτες των θεσμών αναμένεται ότι θα εξετάσουν και μάλιστα εξονυχιστικά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κυρίως αυτή των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να εξάγουν, όσο το δυνατόν, πιο ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα.
Αγκάθι φυσικά αποτελεί το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το οποίο έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους δανειστές προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των υπολειπόμενων 800 εκατ. ευρώ που έχουν «περισσέψει» μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης