Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Ο Weidmann διάδοχος του Draghi στην ΕΚΤ; - Σφοδρές αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία

Spiegel: Ο Weidmann διάδοχος του Draghi στην ΕΚΤ; - Σφοδρές αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία
Οι χώρες της νοτίου Ευρώπης εκφράζουν φόβους ότι υπό τον Weidmann δε θα μπορούσε να συνεχιστεί η ευέλικτη πολιτική της ΕΚΤ και ειδικότερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Στα σενάρια διαδοχής του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Draghi από τον νυν πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank αναφέρεται στην νέα του έντυπη έκδοση το Spiegel, αποκαλύπτοντας ότι Ιταλία και Γαλλία εκφράζονται κατά της γερμανικής υποψηφιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού εκπρόσωποι της Ιταλίας και της Γαλλίας έχουν καταστήσει σαφές στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι δεν αντιτίθενται μεν εν γένει σε μια γερμανική υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΚΤ, σε κάθε περίπτωση όμως δεν θέλουν να δουν να αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωτράπεζας ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jens Weidmann.
Όπως σημειώνει το Spiegel, oι χώρες της νοτίου Ευρώπης εκφράζουν φόβους ότι υπό τον Weidmann -ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένως τον Μ. Draghi δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η ευέλικτη πολιτική της ΕΚΤ και ειδικότερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Όπως σημειώνει πάντως το Spiegel, ο Jens Weidmann είναι το απόλυτο φαβορί των Merkel και Schaeuble που εκτιμούν ότι ήρθε επιτέλους ο καιρός να αναλάβει το κορυφαίο αυτό πόστο ένας Γερμανός.
Οι δυο τους αναμένεται να επιμείνουν σθεναρά στην υποψηφιότητα αυτή, εφόσον φυσικά κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές.
Οι αντιστάσεις είναι φυσικά μεγάλες.
Ένα από τα επιχειρήματα κατά της γερμανικής υποψηφιότητας είναι ότι με τον Γερμανό K. Regling στον ESM και τον επίσης Γερμανό Werner Hoyer στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Γερμανία κατέχει ήδη δυο μεγάλα πόστα.
Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε ένα δούναι και λαβείν μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού που με τη σειρά του θέλει να δει τον νυν υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire να διαδέχεται τον Dijsselbloem στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης