Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Καθοριστικές οι επόμενες μέρες για τις επενδύσεις της Eldorado Gold στην Ελλάδα

tags :
Reuters: Καθοριστικές οι επόμενες μέρες για τις επενδύσεις της Eldorado Gold στην Ελλάδα
Η επένδυση της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα θεωρείται ως δοκιμασία της αποφασιστικότητας του ελληνικού κράτους να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων
Προς ομαλοποίηση βαίνουν οι σχέσεις της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold και των ελληνικών αρχών, μετά την ένταση που ακολούθησε την προειδοποίηση της καναδικής εταιρείας για διακοπή νέων επενδύσεων, όπως γράφει το Reuters.
Η Eldorado Gold επιβεβαίωσε, πως παρέλαβε την έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το κλείσιμο των παλιών στοών Ολυμπιάδας καθώς και την άδεια εγκατάστασης της νέας Μονάδας Λιθογόμωσης με πάστα στην Ολυμπιάδα.
Παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στις Σκουριές.
Αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμενης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμησης μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου από την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα, σημειώνει το Reuters.
«Αυτό είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο περιμένουμε ακόμα τα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο  George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας.
Η Eldorado προειδοποίησε τη Δευτέρα (11/9) ότι θα σταματήσει τις νέες επενδύσεις στα έργα του ορυχείου στο Στρατώνι, την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές από τις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις αδειών και έλλειψη σαφήνειας σε μια διαδικασία διαιτησίας την οποία η Ελλάδα ανακοίνωσε τον Ιούνιο 2017 για να διευθετήσει διαφορές σχετικά με την ανάπτυξη των ορυχείων.
Η εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ υποστήριξε την Τετάρτη (13/9) ότι η ανακοίνωση διαιτησίας αναφέρει πως η τεχνική της μελέτη για μια μεταλλουργική μονάδα επεξεργασίας συμπυκνωμάτων είναι ανεπαρκής και επομένως παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Η Eldorado από την πλευρά της εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως η μελέτη του πληρούσε τις απαιτήσεις.
Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 2,83 δολάρια στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και 1% υψηλότερα στη Νέα Υόρκη στα 2,31 δολάρια.
«Αναμένουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια σημαντική περίοδος για τις επενδύσεις της Eldorado στην Ελλάδα καθώς βλέπουμε πώς η κυβέρνηση αντιδρά στην σκληρή στάση της εταιρείας στις μελλοντικές επενδύσεις», ανέφερε ο αναλυτής της RBC Capital Markets Dan Rollins.
Η επένδυση της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες, καθώς η κρίση χρέους της χώρας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και θεωρείται ως δοκιμασία της αποφασιστικότητας του ελληνικού κράτους να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
Ωστόσο, οι διαφορές με την Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, έχουν αμβλυνθεί εδώ και χρόνια, σημειώνει το Reuters.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης