Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι δύο στρατηγικές εάν αλλάξει κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία

UBS: Οι δύο στρατηγικές εάν αλλάξει κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία
Τι προτείνει στους επενδυτές
Στην μεγάλη αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στη Νέα Ζηλανδία το εκλογικό αποτέλεσμα του ερχόμενου Σαββάτου (23/10) αναφέρεται σε report της η ελβετική τράπεζα UBS.
Όπως αναφέρει το Εργατικό Κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν έδειχνε σημάδια ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις μέχρι την απότομη αλλαγή της ηγεσίας του στις αρχές Αυγούστου του 2017.
Μόλις δύο εβδομάδες μετά από την ανάληψη της ηγεσίας των Εργατικών από την 37χρονη Jacinda Ardern, μια δημοσκόπηση έφερε τα πάνω κάτω καθώς στην ερώτηση ποιος είναι ποιο κατάλληλος για πρωθυπουργός βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο με τον σημερινό Πρωθυπουργό της χώρας Bill English.
Και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν απλώς μια έκλαμψη καθώς όπως αναφέρει η UBS οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η μάχη του Εθνικού Κόμματος (βρίσκεται 10 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας) με τους Εργατικούς θα κριθεί ψήφο ψήφο.
Όπως αναφέρει στο report της η UBS είναι πολύ πιθανή πλέον η αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Ζηλανδία και αυτό θα ασκήσει πιέσεις στην αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας.
Παράλληλα η UBS τονίζει ότι οι πολιτικές των Εργατικών συνεπάγονται ένα περιβάλλον με χαμηλότερη μετανάστευση, χαμηλότερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ασθενέστερη στεγαστική αγορά, που όλα δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη.
"Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερος λόγω του πληθωρισμού των μισθών", αναφέρει χαρακτηριστικά στο report της.
Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας είναι το δέκατο πιο διαπραγματεύσιμο νόμισμα στον κόσμο.
Όπως αναφέρει η UBS επωφελείται από το «carry trade» καθώς οι Ιάπωνες επενδυτές το αγοράζουν για να επωφεληθούν από το υψηλότερο επιτόκιο της Νέας Ζηλανδίας.
Η UBS δήλωσε ότι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας θα μπορούσε να μειωθεί εάν υπάρξει χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.
Η UBS υπολόγισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας προκαλεί πτώση του "μπουκέτου" των 50 κορυφαίων μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας κατά περίπου 7% κατά τους 3 μήνες μετά τις εκλογές.
Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να μεγεθυνθεί αυτή τη φορά καθώς τα P/E των μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Η UBS προσδιορίζει ότι οι μετοχές των εταιριών σχετίζονται με τη στέγαση θα βρεθούν σε κίνδυνο από οποιονδήποτε συνασπισμό υπό την ηγεσία των Εργαρτικών, οι οποίοι στην πολιτική τους ατζέντα έχουν την απαγόρευση πώλησης κατοικιών σε αλλοδαπούς αγοραστές, μια αγορά τουλάχιστον 10.000 νέων κατοικιών ετησίως.
Η UBS αναφέρει ότι οποιαδήποτε πτώση των κατοικιών θα ασκήσει πίεση στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων και η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των μεταφορών.
Η UBS εντόπισε επίσης πιθανούς κινδύνους για τις μετοχές των εταιριών κατασκευής αυτοκινήτων και των αεροπορικών, εάν οι Εργατικοί σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.
Υποθέτοντας ότι οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές η UBS περιγράφει δύο στρατηγικές.
Πρώτον, οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητα (REIT) ή εταιρείες που παράγουν και πωλούν ηλεκτρική ενέργεια δεν θα πληγούν από μιας νίκη του Εργατικού Κόμματος.
Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμυντική επένδυση με βάση τη μερισματική απόδοση θα μπορούσε να βλαφθεί από μια αύξηση των επιτοκίων.
Η δεύτερη στρατηγική που προτείνει η UBS είναι να μετατοπίσουν τα κεφάλαιά τους πέρα από τη θάλασσα στην Αυστραλία.
Η UBS προσδιόρισε την AGL Energy, τον όμιλο Mirvac και την RMD Australia ως επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται με προφανή discount από τις ομότιμές τους στη Νέα Ζηλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης