Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street, εν αναμονή της Fed - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Κέρδη στη Wall Street, εν αναμονή της Fed - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500
Ο Dow Jones κατέγραψε το 5ο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό κλείσιμο
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (18/9/2017) η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να τερματίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά, με τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου να επιστρέφει, καθώς υποχώρησε περαιτέρω η γεωπολιτική ανησυχία γύρω από τη Βόρεια Κορέα, ενώ το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αυτή την εβδομάδα (19-20/9).
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 22.331,35 μονάδες, καταγράφοντας το 5ο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό κλείσιμο, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,15% και έκλεισε στις 2.503,87 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,10% υψηλότερα, στις 6.454,64 μονάδες, έχοντας προηγουμένως ανέλθει στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6.477,77 μονάδων.
H Wall κατέγραψε ισχυρά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, με τους Dow Jones και S&P 500 να τερματίζουν σε ιστορικά υψηλά την Παρασκευή, ενώ και οι τρεις δείκτες σημείωσαν σημαντική εβδομαδιαία άνοδο.








Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά, στρέφοντας τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές, και απομακρύνοντάς τους από τα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός.
Μάλιστα, ο χρυσός υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό άνω των 3 εβδομάδων, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει πτώση στις πέντε από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.
Σημαντική ώθηση στον Dow Jones προσέφεραν τα ισχυρά κέρδη στις μετοχές των βιομηχανικών κολοσσών Caterpillar (+2%) και General Electric (+2,2%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης μεταβλητότητας ή φόβου CBOE Volatility Index (VIX) κατήλθε στις 9,88 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου 2017.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του επιδιώκει την επίτευξη μίας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, που θα στοχεύει στην αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.
Ειδικότερα, ο Tillerson ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε να πείσουν τη Β. Κορέα να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό και παραγωγικό διάλογο», τονίζοντας ωστόσο ότι εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες, τότε η μόνη επιλογή θα είναι αυτή της στρατιωτικής επέμβασης.
Τα σχόλια του Tillerson ήρθαν λίγη ώρα μετά τις ελαφρώς επιθετικότερες δηλώσεις της εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, η οποία τόνισε ότι τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου Donald Trump περί «φωτιάς και οργής» δεν αποτελούν απλά μία κενή απειλή.
«Εάν η Β. Κορέα συνεχίσει με αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά και οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν τη χώρα ή τους συμμάχους της, η Β. Κορέα θα καταστραφεί», δήλωσε η Haley.
Εν τω μεταξύ, το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκινά αύριο (19/9), με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν σήμερα κέρδη άνω του 1%.
Οι επενδυτές δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στα επιτόκια της Fed, αλλά η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ότι ξεκινά η συρρίκνωση του ισολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολ.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen, που θα ακολουθήσει των ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Orbital ATK «εκτοξεύθηκε» κατά 20% σήμερα, στον απόηχο της εξαγοράς της από τον αμυντικό κολοσσό Northrop Grumman.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως η Northrop θα καταβάλει 9,2 δισ. δολ. σε μετρητά και χρέος.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με οριακά κέρδη 2 σεντς, στα 49,91 δολ. ανά βαρέλι, με τον «μαύρο χρυσό» να βρίσκεται, ωστόσο, σε υψηλά επτά εβδομάδων, εν μέσω ενδείξεων μείωσης της αμερικανικής παραγωγής.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης