Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Πιέσεις από Apple

Πτώση στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Πιέσεις από Apple
Ανακόπηκε το 9ήμερο σερί ιστορικών υψηλών κλεισιμάτων στον Dow Jones
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (21/9/2017) η Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με την κεντρική τράπεζα να αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.
Ενώ οι ανακοινώσεις της Fed ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, ήταν κάπως πιο «επιθετικές» από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, ωθώντας υψηλότερα την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,24%, στις 22.359,23 μονάδες, ανακόπτοντας το 9ήμερο σερί ρεκόρ, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,30% και έκλεισε στις 2.500,60 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,52% χαμηλότερα, στις 6.422,69 μονάδες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο στην κλίμακα του 1%-1,25% το βασικό επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο ξεκινά η μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 4,5 τρισ. δολάρια, προχωρώντας σε μειώσεις κατά 10 δισ. δολ. μηνιαίως.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε, ωστόσο, τις προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, συνεχίζοντας να αναμένει μία ακόμη αύξηση εντός του 2017 και τρεις αυξήσεις το 2018.






Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και πάλι η μετοχή της Apple, κλείνοντας με απώλειες 1,7%, καθώς το «deal» μεταξύ Google και HTC δημιουργεί για την εταιρεία του Steve Jobs έναν ισχυρό ανταγωνιστή στον κλάδο κινητών τηλεφώνων.
Η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού της Silicon Valley έπεσε κάτω από τα 800 δισ. δολάρια, συγκεκριμένα στα 793,1 δισ., παραμένοντας ωστόσο μακράν η υψηλότερη στη Wall Street.
Η Google ανακοίνωσε αργά χθες ότι εξαγοράζει έναντι 1,1 δισ. δολ. μονάδα της ταϊβανέζικης κατασκευάστριας smartphones HTC.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν ένας από τους λίγους κλάδους που έκλεισαν σε θετικό έδαφος (+0,3%), δεχόμενες ώθηση από τις ανακοινώσεις της Fed, με τις μετοχές των Goldman Sachs, Citi, και Bank of America να σημειώνουν όλες άνοδο άνω του 0,4%.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, αναμένοντας να δουν ποια θα είναι η «απάντηση» της Πιονγκγιάνγκ στις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υπέγραψε σήμερα ένα εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει την εξουσία του να στοχεύει άτομα και ιδρύματα που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα, στοχεύοντας να διακόψει τη χρηματοδότηση του καθεστώτος και να αποτρέψει τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες του.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έδειξαν να «προσπερνούν» ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική επιτάχυνση τον Σεπτέμβριο, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό 3 μηνών, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης της Philadelphia Fed διαμορφώθηκε στις 23,8 μονάδες, από 18,9 τον Αύγουστο.
Την ίδια ώρα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά 23.000 και διαμορφώθηκαν στις 259.000 την περασμένη εβδομάδα, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 300.000 αιτήσεις.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με πτώση 0,3%, στα 50,55 δολ. ανά βαρέλι, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, που δύσκολα θα μπορούσε να αποφασίσει μια επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης