Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηandelsblatt: Επικυρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Ηandelsblatt: Επικυρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βγει ξανά στις αγορές από το 2018 όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Στην έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009 αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt.
Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του ESM για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.
«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας».
«Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.
Το 2009, το ελληνικό έλλειμμα ήταν στο 15,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Από τότε έχει βελτιωθεί σταθερά.
Το 2016, η Ελλάδα κατέγραψε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,7%, του ΑΕΠ.
Παρόλο που ένα μικρό έλλειμμα θα μπορούσε να αναμένεται για το 2017, οι προοπτικές ήταν και πάλι καλύτερες.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βγει ξανά στις αγορές από το 2018 όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης