Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street, εν μέσω απειλών από Β. Κορέα - «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

Πτώση στη Wall Street, εν μέσω απειλών από Β. Κορέα - «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος
Πιέσεις και από τις προσδοκίες για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2017
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (25/9/2017) η Wall Street, στον απόηχο της «εκτόξευσης» νέων απειλών από τη Βόρεια Κορέα, που έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, αλλά και εν μέσω των προσδοκιών για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εντός του 2017.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,24%, στις 22.296,09 μονάδες, o S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,22% και έκλεισε στις 2.496,66 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,88% χαμηλότερα, στις 6.370,59 μονάδες.
Η τεχνολογία πληροφοριών κατέγραψε απώλειες άνω του 1%, αποτελώντας τον κλάδο με τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500, ενώ ο Nasdaq προς στιγμήν σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 1%.
Η μετοχή της Netflix σημείωσε «βουτιά» 4,7%, ενώ το Facebook «είδε» τη μετοχή του να «βουλιάζει» κατά 4,5%.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Apple σημείωσε νέες απώλειες σήμερα, υποχωρώντας κατά 0,9%, στα 150,6 δολ., «φλερτάροντας» έντονα με το επίπεδο διόρθωσης, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η εταιρεία είχε πει στους προμηθευτές της να μειώσουν τις αποστολές εξαρτημάτων για το επερχόμενο iPhone X.
Πηγές του «Digitimes» ανέφεραν ότι οι προμηθευτές της Apple απέστειλαν μόλις το 40% των εξαρτημάτων που είχαν αρχικά παραγγελθεί για το premium τηλέφωνο, το οποίο κυκλοφορεί στις αρχές Νοεμβρίου 2017.
Εξάλλου, έκθεση της Citi προέβλεψε μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για το iPhone 8, με την τράπεζα να μειώνει και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις του τεχνολογικού κολοσσού.






Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ri Yong Ho, δήλωσε σήμερα ότι τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, συνιστούν κήρυξη πολέμου, τονίζοντας πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να λάβει αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη κι αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριο χώρου της.
«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι ήταν οι ΗΠΑ που κήρυξαν πρώτες τον πόλεμο ενάντια στη χώρα μας», τόνισε ο Ri σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας και ο ηγέτης της χώρας αυτής, Kim Jong-un, «δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Huckabee Sanders, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας «παράλογο» τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ.
Την ίδια ώρα, αρνητικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, με το CDU της Merkel να πετυχαίνει νίκη κατώτερη των προσδοκιών, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 33%, σύμφωνα με το προσωρινό επίσημο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών του CDU και του CSU είναι το χαμηλότερο από το 1949, ενώ σε σχέση με τις εκλογές του 2013 σημείωσε απώλειες -8,5%
Την ίδια ώρα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει το 12,6% και γίνεται το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη γερμανική Βουλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησε και η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο δέχτηκε πιέσεις από το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Περί τις 23:10, το ευρώ υποχωρούσε κατά 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,185 δολ.
Οι επενδυτές παρέμειναν επηρεασμένοι και από τις ανακοινώσεις της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Bill Dudley, υπογράμμισε ότι η Fed παραμένει σε τροχιά μιας σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι παράγοντες που πιέζουν τον πληθωρισμό υποχωρούν.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε ότι η Fed πρέπει να περιμένει μέχρις ότου υπάρχουν «ξεκάθαρα σημάδια» ότι οι μισθοί και οι τιμές στις ΗΠΑ αυξάνονται, πριν προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι μια υπερβολικά βιαστική κίνηση, θα ήταν «λάθος».
Το «βλέμμα» των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένο σε μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Fed αυτή την εβδομάδα, ώστε να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Αύριο (26/9), η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ενώ την Πέμπτη (28/9) θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Stanley Fischer.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το αργό έκλεισε σήμερα σε υψηλά 5 μηνών, ενώ το Brent ανήλθε σε υψηλά άνω των 2 ετών, καθώς μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ανέφεραν ότι η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε τροχιά εξισορρόπησης.
Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 3,1% ή 1,56 δολ., στα 52,22 δολ. ανά βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου 2017 - ενώ το Brent έκλεισε κατά 3,8% ή 2,16 δολ. υψηλότερα, στα 59,02 δολ. ανά βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης