Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης - Δύσβατος ο δρόμος και γεμάτος παγίδες

Αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης - Δύσβατος ο δρόμος και γεμάτος παγίδες
Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας - Θεσμών αποτελούν τα κόκκινα δάνεια
«Υπέρ πάντων» η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο και διαπραγματευτική ομάδα.
Οι συσκέψεις στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον καθημερινές καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην υπάρξει καμία εμπλοκή κατά την έλευση των θεσμών στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου.  Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία μα την Γραμματεία της Κυβέρνησης δρομολογούν τις διαδικασίες ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα ώστε περισσότερο από το 80% των προαπαιτούμενων να έχουν ολοκληρωθεί είτε με τη μορφή υπουργικών και κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) είτε με άλλες νομοθετικές πράξεις ή προεδρικά διατάγματα.  
Και αυτό διότι η κυβέρνηση μετά και τις συζητήσεις που είχε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem αντιλαμβάνεται ότι η πορεία προς την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης είναι ένα δύσβατο μονοπάτι γεμάτο αγκάθια αλλά και παγίδες που φαίνεται πως στήνονται ήδη από μερίδα σκληροπυρηνικών δανειστών.
Ήδη οι πρώτες εμπλοκές στις συζητήσεις και την ανταλλαγή ηλεκτρονική αλληλογραφίας με τα τεχνικά κλιμάκια εντοπίζονται στα δημοσιονομικά με τον προϋπολογισμό του 2018 να βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλων των καταγραφών που γίνονται, τα κοινωνικά επιδόματα με έμφαση στον τρόπο που θα αναμορφωθούν το κεφάλαιο των ενεργειακών θεμάτων, με τα λιγνιτικά και το φυσικό αέριο να κυριαρχούν τις ιδιωτικοποιήσεις και πως αυτές θα προχωρήσουν απρόσκοπτα.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά ίσως το πιο ουσιώδες καθώς φαίνεται ότι θα αποτελέσει και πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας Θεσμών αποτελούν τα κόκκινα δάνεια και η επίμονη συζήτηση που βάζει πάνω στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά ασκεί πιέσεις με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε μέσο ώστε το Ταμείο να σταματήσει αυτή τη συζήτηση καθώς είναι εκτός επίσημης ατζέντας στην γ΄ αξιολόγηση.  
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τελικά το Ταμείο δεν θα επιμείνει στο άιτημα για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν φαίνεται να του παρέχουν μέχρι αυτή τη στιγμή στήριξη ή να του «κάνουν πλάτες».
«Από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος να προχωρήσουμε σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, άλλωστε με βάση τους δείκτες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το 7ο σε κεφαλαιακή επάρκεια στην ευρωζώνη, ενώ και τα  NPLs με βάση το στόχο του 2017 βρίσκονται εντός τροχιάς κανονικότητας» σημείωνε καλά πληροφορημένη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο και με δεδομένο το «βαρύ κλίμα» που έχει δημιουργηθεί με μια σειρά από ζητήματα εκτός διαπραγμάτευσης όπως η περιβαλλοντική κρίση στο Σαρωνικό, η δημοσκοπική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση όπως και η πίεση που ασκείται από το σύνολο της Αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει άτυπα ή συζήτηση για την λήψη θετικών μέτρων.
Ήδη υπάρχουν σκέψεις προτάσεις και εισηγήσεις για το κοινωνικό  μέρισμα του 2017 ένα μέτρο το οποίο λειτούργησε πέρυσι «καταπραϋντικά» για την κοινωνία και θετικά για την κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να ψάχνει για τον «μποναμά – έκπληξη» που θα ανακοινωθεί λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου.
Στο οικονομικό επιτελείο η αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι το υπερπλεόνασμα να κινηθεί κοντά στο 2,3% το οποίο μεταφράζεται σε ένα περιθώριο για παροχές κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές επιμένουν ότι αυτό πρέπει να δοθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να αφήσουν την κυβέρνηση να κάνει το δικό της σχεδιασμό για το υπερπλεόνασμα επενδύοντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την «πολιτική ανάσα» που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα προετοιμασία υπάρχει και για την επόμενη έξοδο στις αγορές η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μέσω ενός νέου γύρου  επαφών στο Λονδίνο.
Χρονικά πάντως καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο bankingnews.gr ότι η δεύτερη έξοδος στις αγορές της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λίγες μόλις ημέρες μετά το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ταμειακές ανάγκες καθώς ο στόχος δεν θα είναι τόσο οικονομικός όσο επικοινωνιακός και παράλληλα να εμπεδωθεί κλίμα «ασφάλειας και εμπιστοσύνης» στην αγορά.
Τέλος και με δεδομένη την ρευστότητα στο Βερολίνο λόγο της μετεκλογικής διαδικασίας και του σχηματισμού κυβέρνησης η οποία μπορεί να προκαλέσει «εμπλοκές» και στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στη μάχη των επιχειρημάτων και το όπλο της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici ότι η απόφαση αυτή «είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Το έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ το 2009: πέρυσι, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% και το 2017 προβλέψαμε έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί διαρκώς.
Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει παραλληλισμούς στην Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης