Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fischer (Fed): Η Fed πρέπει να αποσύρει το QE - Ήταν ένα προσωρινό μέτρο

Fischer (Fed): Η Fed πρέπει να αποσύρει το QE - Ήταν ένα προσωρινό μέτρο
Τα μακροπροληπτικά εργαλεία μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) είναι σημαντικό να αποσύρει το μαζικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (ποσοτικής χαλάρωσης, QE), δεδομένου ότι έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο, δήλωσε σήμερα (28/9/2017) ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Stanley Fischer.
«Η σημασία της μετατόπισης που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, της μείωσης του μεγέθους του ισολογισμού της Fed, (είναι τέτοια που) πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα, ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα», δήλωσε ο Fischer σε μια διάσκεψη για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).
Ο ίδιος υπογράμμισε πως εκτιμά ότι τώρα η Fed επικοινωνεί καλύτερα τις προθέσεις της και τη δέσμευσή της να συσφίξει τη δημοσιονομική πολιτική, από ό,τι το έκανε το 2013, όταν η ανησυχία για τη μείωση των μέτρων τόνωσης οδήγησε σε ένα «άλμα» στις αποδόσεις των ομολόγων, γνωστό ως «taper tantrum».
Ο Fischer άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Fed πρέπει να διαχωρίσει τον Φορέα Παρακολούθησης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
«Πολλά πρέπει να ειπωθούν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, σχετικά με τον διαχωρισμό των ρόλων του καθορισμού των επιτοκίων και της καταπολέμησης φουσκών σε δύο χωριστές επιτροπές, κάτι που εφαρμόζει η ΒοΕ.
Όπως επεσήμανε, τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής αποτελούν συχνά «αμβλεία όπλα ενάντια στις οικονομικές ανισορροπίες, οπότε η διάδοσή τους μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βραχυπρόθεσμης οικονομικής σταθεροποίησης».
«Τα μακροπροληπτικά εργαλεία μπορεί να είναι πιο άμεσα και πιο κατάλληλα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο Fischer.
Αυτή ήταν η τελευταία προγραμματισμένη ομιλία του Fischer, καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί στις 13 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης