Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχουν 3 λύσεις για τις τράπεζες του ίδιου υψηλού ρίσκου για τους ιδιώτες μετόχους – Σταδιακή ή βίαιη εξυγίανση των NPEs;

Υπάρχουν 3 λύσεις για τις τράπεζες του ίδιου υψηλού ρίσκου για τους ιδιώτες μετόχους – Σταδιακή ή βίαιη εξυγίανση των NPEs;
Οι έλληνες τραπεζίτες προτείνουν μεταβατική χρονική περίοδο 2 ετών για να εξυγιανθούν οι τράπεζες χωρίς ΑΜΚ
(upd) Ενώ ακόμη αναμένονται οι τελικοί όροι για τα stress tests από την EBA την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή – μάλλον θα ανακοινωθούν για όλες τις τράπεζες της Ευρώπης μετά τις 18 με 23 Οκτωβρίου – το βασικό ζήτημα που κυριαρχεί μεταξύ των διοικήσεων, των μετόχων, των διεθνών επενδυτών είναι…ποια τελικώς λύση θα κυριαρχήσει ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει;
Ποιες είναι οι λύσεις για τις τράπεζες;
1)Θεραπεία σοκ με μαζική και καθολική ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια που θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα.
2)Να δοθεί μια μεταβατική περίοδο 2 ετών στις διοικήσεις των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους για την μείωση των NPEs.
3)Να υλοποιηθούν στοχευμένες αυξήσεις κεφαλαίου αρχικά από αυτές που μπορούν να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Οι προτεινόμενες λύσεις και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους

Θεραπεία σοκ

Η θεραπεία σοκ στηρίζεται στην εξής παραδοχή.
Οι τράπεζες από το 2010 προσπαθούν να σταθεροποιηθούν και ανακάμψουν αλλά λόγω της έωλης οικονομικής κατάστασης παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο αδυνατώντας να ανακάμψουν πραγματικά.
Υπάρχουν περιόδου επίπλαστης ωραιοποίησης αλλά όχι ουσιαστική εξυγίανση.
Η θεραπεία σοκ ουσιαστικά επαναφέρει την πρόταση του SSM που απορρίφθηκε το 2015.
Το 2015 ο SSM είχε προτείνει στις διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών να πάρουν όλα τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα 20-25 δισεκ. να κρατικοποιηθούν και μέσω αυτής της μεγαλειώδους ανακεφαλαιοποίησης να προχωρήσουν σε επιθετικές πολιτικές εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων.
Η λύση αυτή απορρίφθηκε μεταξύ άλλων γιατί οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών είχαν απορρίψει την λύση αυτή.
Η θεραπεία σοκ προϋποθέτει πολιτική συμφωνία ώστε οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν και με κρατικά κεφάλαια να αυξήσουν εντυπωσιακά τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και εν συνεχεία να ξεκινήσουν με βίαιο τρόπο την εξυγίανση στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ριζική λύση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υιοθετείται.
Η λύση αυτή της βίαιης θεραπείας σοκ είναι εμπροσθοβαρής δηλαδή λύνει γρήγορα το πρόβλημα των προβληματικών ανοιγμάτων.
Όμως οι τράπεζες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στα όρια ή και να ξεπεράσουν της επαπειλούμενης αφερεγγυότητας και τότε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία – περί τραπεζικής εξυγίανσης – θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του bail in με προφανώς καταστροφικές συνέπειες σε όλο το σύστημα.
Θα μπορούσε πάλι κατόπιν πολιτικής συνεννόησης με την ΕΕ και την ΕΚΤ οι φερέγγυες ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από τον ESM – ΤΧΣ πέραν των κεφαλαίων που έχουν ανάγκη και διαθέτοντας πλέον ένα εντυπωσιακά μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα να επιλύσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Θα μπορούσε να υπάρξει με πολιτική πρωτοβουλία πριμοδότηση με κρατικά κεφάλαια φερέγγυων τραπεζών να λύσουν ριζικά με θεραπεία σοκ τα προβληματικά δάνεια.
Η λύση αυτή εμφανίζει και τους μεγαλύτερους κινδύνους συστημικής αποσταθεροποίησης των τραπεζών, καταστρέφει τους ιδιώτες μετόχους, ωστόσο φέρνει εμπροσθοβαρώς την λύση για τα προβληματικά δάνεια.
Πάντως η Sabine Lautenschläger είναι μέλος της ΕΚΤ και αντιπρόεδρος του SSM ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αντιπρόεδρος της Bundesbank μεταξύ σοβαρού και αστείου προέβλεψε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν επιπλέον 30 δισεκ. ευρώ.

Μεταβατική χρονική περίοδο 2 ετών για να εξυγιανθούν οι τράπεζες χωρίς ΑΜΚ

Οι έλληνες τραπεζίτες είναι θιασώτες αυτής της λύσης.
Τι προτείνουν;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι φερέγγυες αυτό είναι αναγνωρισμένο από όλους.
Να περάσουν τα stress tests χωρίς επιπτώσεις και εν συνεχεία να έχουν 2 χρόνια ώστε να πιάσουν τους στόχους για τα προβληματικά ανοίγματα.
Είναι αληθές ότι στο β΄ τρίμηνο του 2017 με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν όχι λόγω χαμηλών επιδόσεων στα κέρδη αλλά στο γεγονός ότι κάποιες τράπεζες έπιασαν οριακά τους στόχους για τα NPEs.
Πολλοί επενδυτές είπαν ότι εάν οι τράπεζες το 2017 πιάνουν με τα βίας τους στόχους για τα προβληματικά δάνεια τι θα γίνει το 2018 και το 2019;
Λόγω λοιπόν αυτών των αρνητικών επιδόσεων που έσπειραν ανησυχία στο β΄ τρίμηνο του 2017… οι επενδυτές προφανώς και ανησύχησαν ότι μετά την αποτυχία στις στοχοθεσίες για τα NPEs…έρχονται οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι έλληνες τραπεζίτες όμως ετοιμάζουν την απάντηση τους θα πουλήσουν 5,4 με 5,6 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια – Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank – και έτσι θα πιάσουν τους στόχους.
Όμως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Η Eurobank ή η Alpha bank πουλάνε προβληματικά καταναλωτικά δάνεια 2,8 δισεκ. και 700 εκατ αντίστοιχα έναντι 0,9% και 2% της ονομαστικής αξίας δηλαδή στο μηδέν.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ότι θα αρχίσουν να πουλάνε προβληματικά δάνεια και ανοίγματα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή άλλων κατηγοριών σε ποιες τιμές θα πωληθούν;
Στην Ιταλία τα δάνεια με εξασφαλίσεις πωλούνται στο 20% της ονομαστικής αξίας.
Στην Ελλάδα με μέσο όρο coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται περίπου στο 50% όπερ σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια δεν μπορούν να πουληθούν κάτω του 50% - και σε ιδικές περιπτώσεις κάτω του 40% της ονομαστικής αξίας.
Το αντεπιχείρημα των τραπεζιτών είναι ότι κάθε χρόνο οι τράπεζες επιτυγχάνουν 4,3 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα και μεταξύ 2017 και 2019 περίπου 13 δισεκ. τα οποία επαρκούν μαζί με τα capital buffers ώστε να εξυγιάνουν τα προβληματικά τους δάνεια.
Τι θα συμβεί εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν;
Τι θα συμβεί εάν οι τράπεζες υποχρεωθούν να πουλήσουν με ζημίες προβληματικά δάνεια;   

Στοχευμένες αυξήσεις κεφαλαίου από αυτούς που μπορούν

Υπάρχει μια παραδοχή που λέει ότι στα stress tests του 2018 θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 7 δισεκ. και κεφαλαιακές ανάγκες 3 με 3,5 δισεκ.
Κάποιοι ανεβάζουν τον πήχη κάποιοι τον κατεβάζουν αλλά ο μέσος όρος είναι περίπου αυτός.
Με βάση αυτό το σενάριο οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε καθεστώς επαπειλούμενης αφερεγγυότητας δεν κινδυνεύουν να κριθούν αφερέγγυες, οπότε και εάν χρειαστούν κεφάλαια δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης – resolution και το bail in στις καταθέσεις.
Οι τράπεζες θα χάσουν όλο το capital buffer όλο το κεφαλαιακό απόθεμα που φθάνει τα 9,5 δισεκ.
Κάποιες τράπεζες όντας φερέγγυες παίρνουν το ρίσκο και το βάρος να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα τους και με τον τρόπο αυτό χωρίς κρατικοποίηση προχωρούν σε επιθετική εξυγίανση.
Μια τράπεζα μετά τα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 θα πει στους μετόχους του.
Είμαι επίσημα φερέγγυα.
Ωστόσο για να μπορέσω να υλοποιήσω την εξυγίανση έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς υλοποιώ αύξηση κεφαλαίου με ένα στόχο να πετύχω τους στόχους των NPEs και για να παρουσιάσω πολύ νωρίτερα καθαρό ισολογισμό.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα στηρίξουν την εξυγίανση η οποία με την σειρά της θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Το αντεπιχείρημα είναι το dilution των ιδιωτών μετόχων και κυρίως η άποψη ότι δεν θα βρεθεί παλαιός ιδιώτης μέτοχος να ξαναβάλει κεφάλαια μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.
Όμως η επιλογή είναι η εξής εμπροσθοβαρή θεραπεία σοκ με τεράστιο ρίσκο ή 2ετή μεταβατική περίοδο;

Υποσημείωση

Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως της τελικής επιλογής και του μοντέλου – λύση για τις τράπεζες στο τέλος της ημέρας είτε το 2018 είτε το 2019 οι τράπεζες θα χρειαστούν και 4η ανακεφαλαιοποίηση.
Δυστυχώς η άποψη αυτή δεν είναι μετέωρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης