Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed): Οι αυξήσεις των επιτοκίων ευθύνονται για τον χαμηλό πληθωρισμό

Kashkari (Fed): Οι αυξήσεις των επιτοκίων ευθύνονται για τον χαμηλό πληθωρισμό
Η κεντρική τράπεζα πρέπει να περιμένει να φτάσει ο πληθωρισμός τον στόχο του 2% για να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις
Οι ενέργειες της ίδιας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), και όχι μεταβατικοί παράγοντες, ευθύνονται για τον αδύναμο πληθωρισμό, ισχυρίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Neel Kashkari, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του 2% για να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.
«Η πολιτική της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για την κατάργηση της νομισματικής διευκόλυνσης τα τελευταία χρόνια είναι πιθανώς ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα», ανέφερε ο Kashkari σε δοκίμιό του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας.
«Η προτίμησή μου θα ήταν να μην αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω έως ότου πετύχουμε πραγματικά τον στόχο του δομικού πληθωρισμού PCE στο 2% σε δωδεκάμηνη βάση, εκτός και εάν παρατηρήσουμε μια μεγάλη μείωση του βασικού ποσοστού ανεργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις.
Παράλληλα, ο Kashkari, ο οποίος ήταν αντίθετος στις δύο αυξήσεις των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν το 2017, υποστήριξε ότι η απόφαση της Fed να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων το 2014, η επιθετική καθοδήγησή της σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τότε και οι τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί, έχουν πιέσει τις πληθωριστικές προσδοκίες σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας παράλληλα σε έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης και των μισθών από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.
Επιτρέποντας στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να διολισθήσουν, η Fed έχει λιγότερα περιθώρια για να καταπολεμήσει τις μελλοντικές κάμψεις με περικοπές επιτοκίων, έγραψε ο Kashkari.
«Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τα επιτόκια μέχρι να αρχίσουμε να βλέπουμε τους μισθούς και τον πληθωρισμό να επιστρέφουν στο στόχο», συνέχισε ο ίδιος.
«Η μόνη εξήγηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει μια περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής είναι η εξήγηση του μεταβατικού παράγοντα.
Όμως όσο περισσότερο παραμένει ο χαμηλός πληθωρισμός (εδώ και σε όλο τον κόσμο), τόσο πιο αδύναμη γίνεται αυτή η ιστορία».
Επομένως, η Fed πρέπει να προχωρήσει με προσοχή σε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης